Comencem un nou curs en el que abordarem una manera diferent d'interpretar la nostra espècie tot abandonant la idea de que som cos-esperit o matèria-raó. Una nova interpretació compatible amb viure en una cultura sense creences ni supòsits. Una noció antropològica que, alhora, ens permet donar raó de les capacitats humanes més 'sublims' com l'art, la filosofia i l'espiritualitat.
Calendari: 23 de gener 2025, 20 de febrer, 20 de març, 24 d'abril, 22 de maig i 19 de juny.
Modalitat presencial. Aportació voluntària.
Reconduir la ment dispersa, abaixar el volum del soroll interior, posar a punt una atenció sostinguda i oberta a la realitat, meditar… és tot un art, és l’art de viure. Aquest "taller" ofereix un espai per assajar recursos, conèixer textos de referència, practicar i comentar.
25 de gener i 1 de març de 2025, de 10:00 a 13:15 h. Presencial
Durant el matí de dissabte, treballarem la proposta que ens presenti Marià Corbí orientada a aprofundir sobre la dimensió absoluta subtil de tota realitat i de nosaltres mateixos. El matí començarà amb una estona de silenci seguida de la presentació del tema del dia i d’una estona llarga de silenci-meditació. Acabarà amb els comentaris i preguntes dels assistents.
Aquestes matinals es faran a l’espai Martí Codolar (Av. Cardenal Vidal i Barraquer, 15, Barcelona).
29 de gener i 26 de febrer, 2 dimecres, de 19:00 a 20:15 h.
Presencial i online
Les coses “no són allò que et diuen els teus sentits. Tampoc no són la interpretació que fas d’elles segons el teu marc cultural…”. Marià Corbí insisteix que cal aprendre a escoltar la realitat, un tema al qual ha dedicat nombroses reflexions. Com fer-ho? Ben bé, què vol dir? Aquests diàlegs ens ofereixen l’oportunitat de pensar-hi, d’aprofundir, d’aclarir,… de parlar-ne!.
"La noche oscura” és un tema central en l'espiritualitat de Joan de la Creu, Jose Amando Robles indaga la possible relació entre la "noche oscura" i la comprensió dualista de Déu. Reflexiona sobre el canvi que suposaria en una experiència espiritual si s'arriba a tenir una visió no-dual de Déu, i si aleshores, aquesta nit no seria tan nit ni tan fosca sinó goig i ventura, una visió que avui resultaria més adequada i per tant assumible per a molts dels nostres conciutadans.
Diu l’autor a la introducció: "Les joies de les sàvies i els savis són com les branques del niu dels ocells, imprescindibles recers per poder aprendre després a volar lliures i a gaudir de l’aire fresc i de la vida en plenitud. La saviesa és la falda tendra i maternal que vivifica. És necessària però no suficient, és una llar i un solaç, però després cal volar. És un plaer per a mi poder compartir aquesta mostra del tresor d’humanitat que la vida ens ha regalat, que he rebut com el més preat dels delits i del que sempre em sentiré profundament agraït, indigne i en deute envers molts dels mestres i mestres que m’han nodrit."
María Olid entrevista a Marià Corbí al seu canal El despertar
Us recomanem l'entrevista que Maria Olid fa a Marià Corbí sobre l'espiritualitat laica sense creences, al canal de YouTube: El Despertar.
Corbí exposa la seva tasca en l’estudi de l’espiritualitat i de les conseqüències ideològiques i religioses que s’han anat produint a la societat degut a les transformacions tecnològiques i científiques de les darreres dècades.
En aquest tercer episodi analitzem, des d'una perspectiva de l'epistemologia axiològica i la sociologia de la religió, la pel·lícula Corpus Christi, on Daniel, un noi de 20 anys, experimenta una transformació espiritual mentre viu a un Centre de Detenció Juvenil. Vol ser capellà, però no pot pels seus antecedents penals. Quan és enviat a treballar a un taller de fusteria, es fa passar per capellà i es fa càrrec accidentalment de la parròquia local. L'arribada del jove i carismàtic predicador és una oportunitat perquè la comunitat local comenci el procés de sanació després d'una tragèdia que va tenir lloc en aquesta petita població.
CETR. Centre d'Estudi de les Tradicions de Saviesa Carrer Rocafort, 234, local (Jardins Montserrat), 08029 Barcelona Adreça electrònica: [email protected]
Telèfon: 93 410 77 07 Horari: de 16:30h a 20:30h, de dilluns a divendres