Is deze e-mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in je browser.
Mantelzorgcoach GeCos
Nieuwsbrief 2021-04
RONDJES DRAAIEN IN JE HOOFD

Liefste mantelzorger,



We kennen het allemaal wel eens. Dat eindeloze blijven nadenken over een probleem. Steeds weer zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. "Kan ik niet beter zus", "Of had ik niet beter zo". "Of wat als ik dit of dat zou doen." 

En hoe meer we erover nadenken hoe groter het probleem lijkt te worden. 

Maar al deze piekergedachten - want dat zijn ze eigenlijk - brengen je geen stap dichter naar de oplossing. Ze zorgen er enkel voor dat je eindeloos rondjes blijft draaien in je hoofd. En dat je er ontzettend moe van wordt.



De ene mens piekert al sneller dan de andere. En ook als je veel te verwerken krijgt kan het zijn dat je sneller blijft hangen in je piekergedachten. 

Je voelt je bang, overweldigd, somber, ... en je weet niet meer goed wat je best kan doen. Mogelijk een heel herkenbare situatie voor jou als mantelzorger. 



Maar piekeren leidt je dus niet naar de oplossing. Wat dan wel?



1. Wees een beetje mild voor jezelf

Als mantelzorger gebeurt het wel vaker dat er dingen gebeuren waar je (in eerste instantie) geen invloed op lijkt te hebben. 

Moet je bijvoorbeeld wachten op een uitslag van een medische test. Dan is het niet meer dan normaal dat je je angstig voelt of onzeker. Je hebt op dat moment namelijk geen invloed op het resultaat en je kan pas gericht acties tegen de eventuele ziekte ondernemen als je de uitslag kent. 



Wees dus niet kwaad op jezelf als je op dat moment aan het piekeren slaat. Het is een normale reactie in een uitzonderlijke situatie. Wees dus een beetje mild voor jezelf.



Probeer het piekeren ook niet weg te duwen. Of er teveel bij stil te staan want dan kan je gaan piekeren-over-je-piekeren en dat helpt je al helemaal niet meer vooruit. 


Probeer je echter wel bewust te worden dat je aan het piekeren bent en vooral benoem het als iets dat je merkt bij jezelf maar dat je niet zelf bent; 

Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf 'Daar gaan we weer. Zullen we nog een rondje doen'. Hou het een beetje luchtig en wordt vooral niet kwaad op jezelf.

Want als je kunt beseffen dat je piekert en je kunt  het voor jezelf benoemen, dan kan je er ook iets aan gaan DOEN. 



2. Kom in actie. 



En dat doen is -  in ACTIE komen 



En welke acties kan je dan best gaan doen?

Dat hangt een beetje af van de situatie waarover je piekert. 



Moet je bijvoorbeeld een moeilijke aanvraag invullen en zie je er erg tegen op. Vraag jezelf dan af wat je nu zou kunnen doen. Welke kleinste stap zou je nu kunnen zetten om je dichter bij je doel te brengen. Je kan bijvoorbeeld een telefoonnummer zoeken van een organisatie of dienst die je bij het invullen van de aanvraag kan helpen. Of je drukt het aanvraag formulier gewoon af en vul bijvoorbeeld al de namen en adresgegevens in. Elke stap, hoe klein ook, brengt je iets dichter bij je doel. 



Pieker je echter over iets waarop je zelf geen invloed hebt dan zit je in een andere situatie.

Het hele corona verhaal, de vaccinatiestrategie, ... om maar enkele voorbeelden te noemen.

Probeer in dat geval te beseffen dat je zelf niks aan de situatie kunt veranderen. En bedenk dat je je tijd en energie dan misschien beter kan besteden aan zaken die voor jou waardevol en belangrijk zijn..



Uit onderzoek blijkt namelijk dat ACTIE de belangrijkste remedie is tegen piekeren

En het beste kies je actie die echt bij jouw als persoon past :

  • wat is belangrijk voor jou ?
  • waar laad je van op ?
  • waarbij verlies je even alle besef van tijd?



Voor de ene persoon is dat puzzelen, voor de andere wandelen in de natuur en voor een derde persoon is dit misschien een lekkere taart bakken. 



Kwestie is dat je iets gaat doen wat je zelf leuk vindt. Hierdoor ga je je algemeen ietsje beter voelen en kan het zijn dat je anders naar je situatie gaat kunnen kijken. Het piekeren zal altijd wel een beetje op de achtergrond blijven bestaan maar is niet meer prominent in je hoofd aanwezig. Een beetje vanuit het principe 'Wat je aandacht geeft groeit'



Dus kies iets wat jij belangrijk of leuk vind en kom in ACTIE.


3. Zorg goed voor jezelf



En als laatste tip naast zorg goed voor je lichaam minstens even belangrijk :

Zorg goed voor je 'mentale' gezondheid.

    

    Dat kan je onder andere doen door enkele kleine maar ontzettend belangrijke dingen in je dagelijkse routine in te bouwen. 

    • Probeer zoveel mogelijk te bewegen. (Wandel, dans, doe oefeningen, ...)
    • Probeer ook elke dag naar buiten te gaan (Zonlicht is ontzettend belangrijk en heeft een positieve invloed op je lichaam en je gemoed)
    • Probeer de natuur in te gaan (onderzoek heeft aangetoond dat een wandeling in de natuur het piekeren doet verminderen)
    • Spreek regelmatig af met vrienden of familie (is persoonlijk contact nu even moeilijk. Spreek dan af om te videobellen of gewoon te telefoneren. Spreek over je angsten, je gedachten. Want gedeelde smart is vaak halve smart.)

    Merk je bij jezelf - als mantelzorger - dat je het moeilijk vindt om even momentje voor jezelf te nemen. Of merk je dat je steeds weer rondjes draait in je hoofd en kom je er zelf niet uit.  


    Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis verkennend gesprek..

    

    We kijken dan samen naar waar jij momenteel het meest mee worstelt en hoe ik jou daarbij kan helpen. 

    

    Stuur een mailtje naar [email protected] of bel mij zodat we samen het beste moment voor een gesprek kunnen inplannen.

    

    Veel liefs,

    Veerle

    

    Wil je meer informatie neem dan zeker een kijkje op www.mantelzorgcoachgecos.be

    

    Wil je verder op te hoogte gehouden worden, schrijf je dan zeker in voor de gratis nieuwsbrief. Dan ontvang je de artikels die ik schrijf rechtstreeks in je mailbox. Klik hiervoor gewoon op de knop hieronder.

    Inschrijven nieuwsbrief
    Mantelzorgcoach GeCos | 
    Ergotherapie aan huis en woningaanpassing

    Smisstraat 28

    B-3730 Alt-Hoeselt

    0478 55 83 94

    Volg mij ook op :
    Facebookicon
    Klik hier om je uit te schrijven.
    Sender.net