Is deze e-mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in je browser.
Mantelzorgcoach GeCos
Nieuwsbrief 2020-01
WAAROM MANTELZORGERS

Mijn verhaal begint heel klassiek met verliefd, verloofd, getrouwd en vervolgens huisje, tuintje, kindjes. Maar vanaf dan loopt het niet helemaal meer zoals we het voor ogen hadden.Na wat vreemde kwaaltjes en enkele doktersbezoeken later, werd bij mijn man - geheel onverwacht - de diagnose ALS vastgesteld. Een ongeneeslijke spierziekte, geen behandeling mogelijk, geen medicijnen, geen therapie... Advies van de arts : leer er maar mee leven.

Daar stonden we dan plots : onzeker, onwetend, bang en alleen … 

Maar daarna kwam al heel snel de vraag, hoe nu verder? We beslisten op dat moment, om het dag per dag en stap voor stap te bekijken. Ik zou hem helpen waar en hoe ik kon. En op datzelfde moment, zonder het zelfs maar te beseffen, stapte ik in een nieuwe en onbekende rol … als mantelzorger. 

 • Alle dagen een beetje meer zorg bieden. 
 • Alle dagen een beetje meer zorg dragen voor. 
 • Alle dagen een beetje meer zorgen ervaren als ik hem alleen liet
 • Alle dagen de vraag wat morgen voor ons in petto zou hebben, 

Uiteindelijk hebben we na 1,5 jaar afscheid genomen van Geert – hier thuis – zoals hij zelf had gewild en kwam er een einde aan een heel intense maar ook heel liefdevolle periode.

Vanuit mijn eigen ervaring en bijkomende opleiding als ergotherapeut wil ik nu ook jou, als mantelzorger helpen. Zodat ook jij zolang als mogelijk voor je familielid of vriend kunnen blijven zorgen. En dat je terug meer gaat kunnen genieten van jullie kostbare momenten samen. Het begrip 'Mantelzorger' is op dit ogenblik gelukkig al iets ruimer gekend dan enkele jaren geleden. En ook maatschappelijk gezien komt er steeds meer erkenning voor de mantelzorgers die zelf de zorg voor een familielid of vriend op zich nemen. En dat is maar goed ook. 

Want als mantelzorger heb je inderdaad een zeer belangrijke taak te volbrengen.Namelijk de persoon van wie je houdt te helpen bij dingen die hij of zij niet (meer) zelf kan doen. Dit kan zijn door een ziekte, een ongeval of gewoon de ouderdom. En daar komt echt wel veel meer bij kijken dan dat je op het eerste moment zou denken.

 • Hoe kan ik het beste helpen bij de zorgtaken? 
 • Hoe kan ik dit op een veilige manier doen? 
 • Hoe los ik praktische problemen op? 
 • En wat met de hele administratieve rompslomp?

Maar ook minstens even belangrijk : Hoe voel ik mij er zelf bij?
Want het is niet zo dat iemand je op een bepaald moment vraagt om mantelzorger te worden. Nee, je rolt er als het ware vanzelf in. Je helpt je partner gewoon even wanneer hij of zij het niet kan. 

En dan blijkt het toch wat langer te duren dan eerst gedacht? En dan vraag je je misschien af : 

 • Hoe ga ik alle taken blijven combineren? 
 • Ga ik het wel alleen kunnen blijven doen? 
 • Zou ik iemand in mijn familie of vriendenkring om hulp durven vragen. En vooral kan ik dat wel doen want zij hebben het ook heel erg druk met hun eigen leven?

Als de situatie dan echt lang blijft duren komen volgende vragen naar voren

 • Ga ik mijn ooit nog uitgeslapen voelen? 
 • Ga ik ooit nog een momentje voor mijzelf kunnen vrijmaken? 
 • Ga ik nog wel vrienden hebben als dit voorbij is, want ik sla alle uitnodigingen af? 
 • Willen de mensen mijn verhaal nog wel horen? Het lijkt wel alsof ik steeds hetzelfde vertel en ik in rondjes blijf draaien.

En dan ga je je misschien wel afvragen of je dit alles nog wel kunt blijven volhouden.Maar het hoeft echt niet zover komen.

 • Met het juiste advies zal het mogelijk zijn om de zorgtaken eenvoudiger en veiliger uit te voeren. 
 • Hulp en ondersteuning bij de praktische en administratieve taken zullen ervoor zorgen dat je dit gedeelte terug onder controle krijgt. 
 • En met de nodige coaching en begeleiding zal het voor jouw mogelijk worden om terug meer evenwicht in je eigen leven te brengen.

Hierdoor wordt je je bewust van je eigen rol als mantelzorger. En leer je rekening te houden met je eigen noden en verlangens. En vanuit dit gezonder evenwicht zal het mogelijk zijn om – zolang als mogelijk - voor je partner te blijven zorgen. 

Merk je dat je rol als mantelzorger zwaar begint te worden maar heb je toch het gevoel, ik wil dit echt blijven doen…Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis verkennend gesprek.We kijken dan samen waar jij nu vooral mee worstelt in je rol als mantelzorger en hoe ik jouw daarbij het beste kan helpen.Stuur een mailtje naar [email protected] zodat we samen het beste moment voor het gesprek kunnen inplannen.Ik help je graag verder!VeerleWil je meer informatie over mij of wat ik allemaal te bieden heb, neem dan zeker een kijkje op www.mantelzorgcoachgecos.beWil je verder op te hoogte gehouden worden, schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief
Mantelzorgcoach GeCos | 
Ergotherapie aan huis en woningaanpassing
Volg mij ook op :
Facebookicon
Klik hier om je uit te schrijven.
Sender.net