͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ 
Is deze e-mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in je browser.
Image description

Gelijkwaardigheid

Gelijkwaardigheid. Wat vind ik dàt een mooi woord. Dat gaat over ‘het van gelijke waarde zijn’. Dat jouw waarde gelijk is aan die van een ander. Het gaat dus over relaties in het algemeen en je relatie met de ander, de liefdesrelatie. En het gaat ook over de relatie met jezelf.

april 2024

Beste {$firstname},

De behoefte aan waardering, erkenning en respect is ieder mens eigen. Wat er achter zit: ook jij wilt erbij horen, gezien worden, gehoord worden, serieus genomen worden. Je wilt betekenis hebben, ertoe doen! Dit raakt aan de drie universele wetmatigheden:

  1. Binding: alles en iedereen heeft evenveel recht op een plek.
  2. Ordening: iedereen heeft zijn eigen plek en taak binnen het systeem
  3. Balans: er dient een balans te zijn tussen geven en nemen, de natuur streeft naar evenwicht.
laat svp afbeeldingen toe

Onvervulde behoefte



De behoefte aan waardering is een zeer sterke drijfveer bij mensen. De onvervulde behoefte is soms nog sterker en kan ervoor zorgen dat mensen zich afgewezen voelen, een sterke bewijsdrang ontwikkelen of de lat veel te hoog leggen voor zichzelf. Bij gebrek aan waardering ontstaan er negatieve gevoelens. Voorbeelden zijn:
•  gevoelens van afwijzing of afgunst
•  ik voel me miskend, gepasseerd en aan de kant gezet of afgedankt
•  ik voel me nutteloos, zinloos en doelloos



Onjuiste bronnen

Hoe diep het verlangen aan waardering is, blijkt ook uit wat mensen soms doen om toch aan waardering te komen. Bijvoorbeeld:

•  Pleasegedrag
Waardering halen bij de ander (partner, kind, collega, leidinggevende) door gedrag te laten zien waarvan je denkt dat de ander dit pleziert of tevreden stelt.

•  Afhankelijkheid en afhankelijkheidsrelaties
De onvervulde behoefte aan waardering kan ervoor zorgen dat mensen zich afhankelijk maken van de waardering van de ander: ze kunnen er als het ware niet meer zonder. Zolang de ander je maar waardeert, voel jij je goed en wanneer dat weg valt voel jij je minder goed.
Dan mag je jezelf afvragen of je jezelf wel ziet/hoort, of je jezelf wel serieus neemt. En hoe zit het met je zelfrespect?

    laat svp afbeeldingen toe

    •  Status of materiële zaken
    Soms halen mensen waardering, respect of erkenning uit status of materiële zaken zoals een woning of een auto. In feite zoeken ze dan waardering uit wat ze bezitten. En wat is de waarde van binnen? Vaak ontstaan er een verlangen naar meer, maar ‘altijd meer is nooit genoeg’.

    •  Aanzien en prestige
    Waardering wordt soms ook gehaald uit aanzien en prestige. Dat kan een enorme drijfveer zijn: carrière, loopbaan, diploma's of titels. Een even grote drijfveer is angst om gezichtsverlies te lijden. Maar oprechte waardering krijg je pas om wie je bent. Niet om wat je bereikt hebt in jouw leven. Jouw kinderen waarderen je om wie je bent en niet om de diploma's die je hebt behaald.

    •  Over de rug van iemand anders
    Waardering halen over de rug van iemand anders is ook een onjuiste bron. Soms doen mensen dat. Ze proberen waardering te krijgen ten koste van anderen. Vormen daarvan zijn: andere mensen veroordelen op basis van geruchten of roddels – en het verspreiden daarvan.

      Waarderen is erkennen

      Waardering is ten diepste: die waarde toegekend krijgen die bij je past. Het betekent dat je de behoefte hebt om op waarde geschat te worden, dat je geaccepteerd wordt, gezien wordt voor wie je bent en niet om wat je doet of om wat je bereikt hebt. Erkenning dat je van betekenis bent en ook een plek mag hebben op deze wereld met jouw kwaliteiten, drijfveren en dromen. Ongeacht jouw diploma’s, titels, opgebouwd vermogen, huizen en auto’s. Het hoeft niet meer te zijn maar zeker niet minder. Wanneer hier aan wordt voldaan ontstaan er positieve gevoelens. Je ervaart vertrouwen en zelfvertrouwen, respect en zelfrespect. Jouw bestaan wordt erkent. Maslow plaatste deze behoefte direct na de behoefte aan eten en drinken.


      Je bent zelf verantwoordelijk voor de vervulling van jouw behoeften. Eten en drinken moet je zelf doen, slapen ook. En je moet dus ook jouw bestaan met alles dat er wel/niet was/is erkennen. Het begint bij zelfwaardering (eigenwaarde) en bij zelfrespect.
      laat svp afbeeldingen toe

      Relaties

      En zo kom ik bij het woord ‘waardigheid’. De toevoeging ‘-heid’ is een ‘achtervoegsel van hoedanigheid’ volgens het woordenboek. ‘Waardigheid’ betekent dus ‘waard zijn’. En wat mij betreft: ‘waard Zijn’ met een hoofdletter.


      De kop van deze nieuwsbrief is ‘gelijkwaardigheid’. Het gaat dus over ‘het van gelijke waarde zijn’. Dat jouw waarde gelijk is aan die van een ander. Het gaat dus over relaties in het algemeen in alle systemen, familie, werk, school etc. En het gaat zeker ook over liefdesrelaties, over de ander, je partner, je maatje. Dat wat jij inbrengt in jullie relatie is anders èn van gelijke waarde als wat de ander inbrengt.
      En het gaat ook over de relatie met jezelf: waard Zijn.

      En verder?

      We zien elke keer tijdens onze opstellingendagen wat de invloed van de ouders en grootouders is op de kinderen in het systeem. En heel vaak komt het thema ‘relaties’ aan bod. Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om dit thema voor meer mensen tegelijk op één dag beschikbaar te maken. 

      

      Op vrijdag 26 april zijn we te vinden op een mooie open plek in het Heiloöer bos. Het thema van deze 'Opstellingen onder de boom’ is Relaties en Relatie Dynamieken.

      

      Door het doen van 4 persoonlijke opstellingen maak jij deze dag bewust wat je onbewust nog met je meedraagt. Het geeft je inzicht in jouw relaties en laat je voelen waarin jij nog in gevangen zit. Dit helpt je om los te breken uit oude, jouw niet langer dienende patronen.

      Daarnaast ben je deze dag ook representant voor andere deelnemers. Het is geen bezwaar wanneer je nog nooit een opstelling hebt meegemaakt: iedereen kan het!

      

      Wil je erbij zijn? Dan is dit je laatste kans om je plek te claimen. De inschrijving sluit 22 april.

      Onbewuste patronen worden bewust. Je bent in staat om nieuwe wegen te ontdekken en andere keuzes te maken.

      Image description
      Image description

      Recensies van eerdere 'Opstellingen onder de boom’:
      •   “Super mooie dag over relaties en relatie dynamieken. Ik heb er enorm van genoten en vond het buiten zijn op die mooie plek heel fijn werken! Het waren mooie mini-opstellingen en het was goed georganiseerd. Een paar van mijn vriendinnen wil graag een volgende keer meedoen.”
      •   “Dat waren een aantal gróótse ‘mini-opstellingen’ vandaag in het bos in Heiloo. Dieper dan dit heb ik mijn lot (op het gebied van relaties) nog niet aan kunnen kijken én nemen. Ál het voorwerk wat ik hierop heb gedaan, kwam vandaag allemaal samen… Dank voor de fijne begeleiding.”

      

      Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

      Tenslotte

      En we hebben een tijdelijke actie: je krijgt 50% van jouw representanten tarief teruggestort wanneer je iemand meeneemt die voor het eerst bij ons komt voor een (familie)opstelling met een groep. Vermeld de naam van diegene in het aanmeldformulier of in een apart mailtje.

      Facebook

      Ben jij bij een van de opstellingenmiddagen of een individuele opstelling geweest of ben je daarin geïnteresseerd? Voor jullie heb ik een besloten Facebook groep ‘Helderheid – Opstellingen’ gemaakt waar je contact kan leggen en/of informatie uitwisselen met gelijkgestemden.


      Mooie ervaring gehad? Wees welkom om een Google Review te schrijven – daarmee help je anderen om hun keuze te maken.

      Agenda Opstellingendagen:

      

      Vrijdag 26 april - Opstellingen onder de Boom in het Heilooër bos. Thema: Relaties en Relatie Dynamieken

      Vrijdag 7 juni

      Vrijdag 5 juli

      Zaterdag 21 september

      Zaterdag 19 oktober

      Locatie: ‘Het Trefpunt’, Abraham du Bois-hof 2, Heiloo (tenzij anders vermeld)

      Tijd: 11:30 – 17:00

      (incl. ½ uur lunch- en een koffie/thee pauze -- zelf voor je lunch zorgen).

      Groepsgrootte: 12-16
      Kosten (afhankelijk inkomen) inclusief koffie/thee/lekkers:
      € 22,50 – 34,50 voor representanten
      € 67,50 – 145,00 wanneer je jouw thema inbrengt
      Voor 'Opstellingen onder de boom’ geldt een aparte regeling

      Tot slot

      Deze nieuwsbrief verschijnt ca. 6x per jaar. Ik hoop dat je het leuk vindt, je kan je altijd uitschrijven via het linkje helemaal onderaan.

      Mocht je denken dat het een vriend(in) aanspreekt, dan ben je heel welkom om deze nieuwsbrief door te sturen.

      Met vriendelijke groet,
      Heiko Sportel
      M: 06 2142 0935
      E: [email protected]
      W: www.Helderheid.info

      foto van Heiko Sportel

      Deze mail is verzonden aan: {$email}

      door: Helderheid - Coaching en Familieopstellingen, Harrelaers, Heiloo

      Klik hier om je uit te schrijven.
      Sender.net