Is deze e-mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in je browser.
Image description

Samen Dordt Nieuws I juni 2023

Samen Dordt Nieuws is de digitale nieuwsbrief van de stichting Samen Dordt – een diaconale netwerkorganisatie gericht op het bieden van praktische hulp, het creëren van een sociaal vangnet en het verlenen van preventieve zorg.


Met deze nieuwsbrief geven wij informatie over hulpinitiatieven binnen onze stad. Dit kan gaan om nieuws of activiteiten van onze eigen kernteams of aangesloten kerken, maar ook relevante berichten van andere organisaties of de gemeente Dordrecht.
Jouw initiatief ook terugzien in de nieuwsbrief?
Stuur dan een berichtje naar [email protected].Veel leesplezier en inspiratie!
Samen met jou en iedere Dordtenaar zetten we ons in voor de bloei van de stad.

Image description

Nieuws uit de organisatie

Strategische keuzes en vakantiestress

Over twee weken start de zomervakantie, maar veel van onze vrijwilligers zijn nu al van de zomer aan het genieten. Dat betekent dat er wat minder werk opgepakt kan worden, terwijl het aantal hulpvragen pas hartje zomer afneemt. Sowieso zorgt de naderende vakantieperiode voor onze medewerkers voor stress, alles moet nog 'even' af voordat de koffers gepakt kunnen worden.
De hoge werkdruk is een van de zaken waar we verandering in willen brengen.In de stuurgroep is afgesproken dat we ook voor de initiatieven die dat nog niet hebben een kernteam willen gaan samenstellen, met vrijwilligers die samen met de coördinator het initiatief gaan vormgeven. Op die manier ligt er minder druk op de coördinator en wordt de rol vanuit Samen Dordt meer faciliterend in plaats van sturend. Concreet gaat het dan om de initiatieven Jong Dordt, Vindplaatsen (of breder: buurtinitiatieven) en voor onze ondersteuning op de opvanglocaties voor vluchtelingen. Ben jij iemand of ken jij iemand die het leuk zou vinden bij een van deze initiatieven betrokken te raken? 
Neem dan even contact op: [email protected] of 06-30128043Ook tijdens de strategische sessie met beide stuurgroepen en de Raad van Toezicht kwam de werklast aan de orde: hoeveel initiatieven kunnen de stichtingen aan? Zouden we niet vaker nee moeten zeggen als het om vragen gaat waar de gemeente of de eigen kerk verantwoordelijkheid draagt? Hoeveel mogen we van de aangesloten kerken verwachten? En: hoe stemmen we het werk van Missie Dordt en Samen Dordt beter op elkaar af? Interessante vragen, die de nodig discussie opleverden.De komende weken ronden we het jaarverslag en de jaarrekening af en tegelijk verkennen we enkele nieuwe initiatieven. Daarover in de volgende nieuwsbrief meer.

ga naar website Samen Dordt

Vacatures rond schulhulpverlening

Image description

De Alliantie Vrijwillige Schuldhulp Dordrecht is een samenwerkingsverband van een aantal vrijwillige schuldhulporganisaties te weten Humanitas Drechtsteden, Schuldhulpmaatje Dordrecht, vertegenwoordiging Marokkaanse en Turkse gemeenschap, Leger des Heils, Samen Dordrecht.
Doel van het Samenwerkingsverband is dat we meer inwoners met (dreigende) schulden in Dordrecht beter en vroegtijdig helpen en samenwerken met de partners van de ketenaanpak Armoede en Schulden. De Buitenwacht is penvoerder.
>> lees meer 

bekijk hier al onze vacatures

Image description

Opening De Andere BoegNieuwe locatie voor buurtplek in de wijk KrispijnNa 2,5 jaar was het dan zover. Op Zaterdag 10 juni is inloophuis De Andere Boeg officieel geopend. Door Corona en de verhuizing naar de benedenruimte van de Short Stay Facility aan de M.H. Trompweg 235, moest een gezellige opening nog op zich laten wachten.

Na de officiële opening door wethouder Peter Heijkoop was er volop ruimte voor ontmoeting en vermaak. Voor de kinderen was er een programma verzorgt door Superkids. Met het lekkere weer was het genieten geblazen. Buurtpastor Peter van der Schoor kijkt terug op een mooie dag: “Dankbaar voor iedereen die er bij was. Heel leuk dat er ook zoveel kinderen waren die konden genieten van de activiteiten. Dank aan alle vrijwilligers uit kerk en buurt! Top wat jullie hebben gedaan! 10.000 redenen tot dankbaarheid.”

Image description

Opening Huis van Vrede

Nieuwe inloopplek van de Julianakerk in KrispijnOp zaterdag 27 mei was de feestelijke opening van het nieuwe Huis van Vrede, het inloophuis van de Julianakerk in Krispijn.

In de voormalig pastorie van de Julianakerk aan de Krispijnseweg 8, is een huiskamer ingericht voor ontmoeting en gezelligheid. Op de Open Dag was er live muziek, een kinderclub en kregen de bezoekers een goodiebag mee.

Het inloophuis is geopend op woensdagmorgen en zaterdagmorgen. Ook zijn er diverse activiteiten opgestart, zoals een wandelclub.

Image description
ga naar website Vindplaatsen

Image description

Patatkraam bij Broodnodig

Heerlijk smullen voor bezoekers en vrijwilligersOp dinsdagavond 13 juni zijn de bezoekers van Broodnodig getrakteerd. Ze konden onbeperkt friet en snacks eten. De rijdende kraam van Patatpret kwam hiervoor naar de stad. Deze keer konden we de binnenplaats van de Kruiskerk aan de Vrieseweg weer gebruiken. De bezoekers waren hierover vooraf ingelicht middels een flyer.

>> lees meer 

ga naar website van Broodnodig

Image description

Steun Team Dordrecht

Tour ‘d Orange fietsevent op 12 septemberGraag vragen we nogmaals aandacht voor de Tour ‘d Orange van YfC op 12 september. 


Het team Dordrecht is inmiddels verdubbeld, maar er kunnen nog veel meer mensen bij. In Dordrecht fietsen we dit jaar voor het werk van de jongerenbus van Jong Dordt en de pioniersplek op de Staart. Er zijn meerdere categorieën om je voor in te schrijven. Fietsen, skeeleren, wandelen of zelfs als vrijwilligers/fondsverver… Je bepaalt zelf hoeveel je fiets, skeelert, of wandelt. En ook hoelang je er over doet….


Bij inschrijven kies je Team Dordrecht, en vervolgens voor welke uitdaging je je inschrijft. Daarna ga je in je familie, vriendenkring, kerk, ect, op zoek naar sponsors…”

Geen zin of tijd om zelf mee te doen? Sponsor dan een van de deelnemers!

https://supp.to/yfcjongdordt

>> Lees meerImage description
ga naar website Jong Dordt

Image description

Voorleesboekje over dakloosheid

‘Een huis van karton’Eind augustus komt een licht en vrolijk voorleesboekje over dakloosheid en gastvrijheid uit. Vrijwilliger Elza Hogendoorn van De Rustplek Dordt heeft dit geschreven.

>> lees verder 

Image description

Vacature coördinator De Rustplek

Image description

Kom jij ons team versterken?In verband met het vertrek van onze huidige coördinator zijn we op zoek naar een nieuwe coördinator voor De Rustplek. Het betreft een betaalde functie voor 6 uur per week.

>> lees hier de volledige tekst van de vacature

ga naar website De Rustplek

Image description

Hulpbieders avond - verslag

Afgelopen week hadden wij van HipHelpt een hulpbieders avond.

Een avond waarmee we graag in contact kwamen met onze hulpbieders, graag hun verhalen hoorde, hun ervaringen in het ‘veld’ en ons open stelden voor punten die wij kunnen verbeteren.

De opkomst was klein, maar met 17 mensen hebben wij fijn kunnen praten! Er kwamen succesverhalen, verhalen van hulpbieders die trieste dingen tegenkomen, verhalen van hulpbieders die een speciale band opbouwen met hulpvragers. Het was een enorm succes!

Daarnaast konden wij vertellen dat wij tot 21 juni al 157 hulpvragen hebben binnengekregen. Waarvan we er 130 op hebben kunnen pakken en hebben mogen matchen aan onze hulpbieders. Van deze 130 zijn er al 100 afgerond! Wat is het fijn om terug te kunnen vallen op onze hulpbieders die graag klaar staan voor een ander!! We kijken uit naar de volgende ontmoetingsavond met onze hulpbieders.


Image description

Helpende Handen gaat samenwerken met Hulplijn DordtOp dinsdag 6 juni was het zover, de ondertekening van het convenant met Stichting Helpende handen Nederland na een aantal goede gesprekken was het nu tijd om taart te eten om dit heugelijke tekenmoment te vieren.

Stichting helpende Handen Nederland (SHHN) wordt de vierde stichting die deel uit gaat maken van het Hulplijn systeem. Door het toetreden is zijn er voor Hulplijn Dordt weer nieuwe mogelijkheden gecreëerd om hulpvragen op het gebied van bezoek, boodschappen doen, hulp in huis etc. in de wijken Sterrenburg, Stadspolders en Dubbeldam op te kunnen pakken. ( zie website https://stichtinghelpendehande... voor het volledige overzicht)

Ondertussen blijven de hulpvragen binnenstromen, hadden we andere jaren nog weleens een dipje rondom deze periode, nu duidelijk niet. En dan is het duidelijk te merken dat we nu mooi weer hebben na een nat voorjaar, het onkruid vliegt de grond uit😊

Op maandag 12 juni hebben Inge Verhoef van St Present en ondergetekende, het één en ander mogen vertellen over Hulplijn Dordt aan de complexbeheerders van Woonbron. Zij hadden deze ochtend eerst benut om een bewoner te gaan helpen met opruimen/leegruimen van zijn tuin en aan het eind van de ochtend hebben wij kunnen vertellen wat wij vanuit Hulplijn Dordt zouden kunnen doen voor de bewoners waar zij mee in aanraking komen.

Goed om het weer eens allemaal uit te kunnen leggen en hopelijk helpt dit voor de bewoners van woningen van Woonbron om hun hulpvraag te durven stellen (evt. met wat hulp van de complexbeheerders)

Verder zijn we druk bezig met treffen van de voorbereidingen voor een impact meting door Ecorys een organisatie die gespecialiseerd is in het onderzoeken van de impact van sociale ondernemingen.

Door middel van diverse interviews met betrokkenen hopen zij in beeld te krijgen hoe Hulplijn Dordt functioneert, wat goed gaat en wat evt beter kan. Als het goed is kunnen we eind september hier de resultaten van terug zien.

Daarnaast is het leuk om te zien dat we toch steeds weer nieuwe mensen spreken/bereiken die vanuit hun werk binnen het sociaal domein in Dordrecht geïnteresseerd zijn in de activiteiten/mogelijkheden van Hulplijn Dordt. Zo lopen er nu contacten met de SSD rondom een pilot rondom geldzorgen van de werkenden zelf en hun werkgevers en met een mantelzorgmakelaar. 

Image description
Image description
ga naar website Hulplijn Dordt

Samen Dordt financieel steunenSamen Dordt zet zich in voor kwetsbare stadsgenoten. Met jouw donatie help je ons om het diaconale werk in de stad mogelijk te maken.


Graag nodigen we je uit om ook financieel bij te dragen aan onze gezamenlijke missie. Meegeven is heel eenvoudig. Hieronder noemen we de mogelijkheden. Wil je bijdragen aan een specifiek project? Vermeld dit dan in de omschrijving.

Wij geloven in duurzaam herstel van relaties
en een hoopvolle toekomst voor iedere Dordtenaar

1. Geef een machtiging voor automatische incasso op onze donatiepagina
2. Klik hier en betaal makkelijk en snel via iDEAL (Mollie Payments)
3. Maak je gift over naar IBAN NL16RABO0362598959 t.n.v. Samen Dordt


ga naar onze donatie pagina
Image description

Colofon


Algemeen
E-mail: [email protected]
Telefoon: 078-2001078

IBAN
NL 16 RABO 0362 5989 59
Stichting Samen Dordt

Klik hier om je uit te schrijven.
Sender.net