͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ 
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.

За някои от нас животът рязко увеличава скоростта си с началото на есента, когато сезонът на отпуските приключи, и това може да донесе допълнителен стрес. За други точно този период дава повече структура и ритъм на ежедневието, защото е познат и няма нужда от излишни планове. Независимо как усещате сезона в собствения си живот, напрежението наоколо може да ви повлияе без да зaбелeжите веднага. Затова този месец ще ви срещнем с няколко по-различни терапии, с които можете да експериментирате.

Връзката с природата като терапия

През 2002 г. в Швеция  започват да се наблюдават все повече случаи на странната болест, която днес наричаме "прегаряне" (burnout). Точно в тези години професор Патрик Гран от Шведския университет по земеделски науки в Малмьо създава рехабилитационната градина "Алнарп" (Alnarp Rehabilitation Garden). Градината е жива лаборатория, в която всяко пространство е специално създадено, за да подкрепя психичното и физическото здраве по различни начини. Пейзажите градират от по-подредени до по-диви с възможност за активно участие на "пациентите" в градинарстване, както и закрити стъклени куполи, в които просто можеш да съзерцаваш.Независимо от коя държава са хората, включили се в този тип терапия, дали са израстнали в голям град или на село, повечето от тях са били привлечени от един и същи тип места: по-дивите кътчета на градината, където има както уханни сезонни цветя, така и по-високи храсти и дървета, съчетани с естествени пространства като малки стаички сред растителността, където хората се чувстват в безопасност.gif-c2-egj5p6-slu-urban-futures-2022-10-21-150608
Image descriptionИзкуството като терапияДори и да не сме ходили на арт терапия, повечето от нас са чували за нея и за това как творчеството може да успокои нервната ни система. Но замисляли ли сте се, че дори само гледането на изкуство може да има положителен ефект върху психиката ни? Може би рядко го усещаме, защото съзерцаваме великите образи от света на изкуството само в галерията - където най-вероятно емоционално нямаме терапевтична нужда от тях в момента. Вкъщи след напрегнат ден, когато сме гневни за нещо на половинката, децата или на целия свят - тогава можем да усетим истинската цел на изкуството за лечение на човешката душа. Дори и да нямата копие на Мане в хола, разглеждането на албум с картини на любим худоник или виртуална разходка из някой известен музей също могат да помогнат. 

Image description

Окултни упражнения на Петър Дънов

Няколко лесни упражнения от Петър Дънов, които отнемат 10-15 мин на ден. Целта им е да ни свържат с тялото, да подобрят фокуса ни и да успокоят нервната система. Ако се отпуснете в потока на кръговите движения, можете да усетите ефектите почти веднага.  

Медитации за спокоен сън с Нитя

Препоръчваме медитациите на Нина Сотирова - Нитя в Storytel. Когато успеем емоционално, психически и съвсем телесно да отпуснем случилото се през деня, то не се натрупва в подсъзнанието ни. Това спестява много излишно напрежение, което иначе се акумилира с времето, и несъмнено подобрява съня. Нина е йога преподавател с дългогодишен опит и отскоро  завършил психотелесен терапевт. 

Image description

Какво ново в metta 

На 26 октомври (сряда) от 20 ч. сме ви подготвили релаксация с тибетски купи, съчетана с иглотерапия. Комбинацията от двете лечебни практики води до състояние на дълбоко спокойствие и концентрация. Иглите, поставени на специални места по тялото, помагат за по-бързото отпускане на нервната система, за да усетите максимален ефект от звуковия масаж на лечебните тибетски купи. Оставяме се в ръцете на Марина Великова и иглотерапевтът Атанас Митов. За да си запазите място, пишете ни на [email protected] или звъннете на 0884008796.

Image description

От 23 октомври до 20 ноември започваме 5-седмичен курс в солта с Веси - Въведение в дихтелните техники на Йога. Участниците ще научат и разгледат в детайли някои от основните дихателни и пречистващи техники на Йога като уджай, брамари, бастрика, капалабати, нади-шодана и др. Местата вече са заети, но ни пишете, ако имате интерес да се включите в следващото издание. Веселка предлага и индивидуални сесии по хатха йога, женска йога, самомасаж и релаксации в солната стая. 

Image description

Избрано от metta блога

Не е тайна, че в екипа сме фенове на CBD. Не само заради хайпа в последните години - експериментите ни с различни марки, концентрации и вариации и общуването с вече десетки хора, които използват CBD са ни дали практическа база за сравнение, която допълваме с последните научни изследвания в областта. В няколко блог поста на сайта ни сме обобщили малко информация за историята и ефектите и готвим още. Илиан няма търпение да ни въведе в медицинската терминология 😇.

към блога
Image description

Поздравяваме ви с нашето скорошно терапевтично пътуване из есенните гори,

екипът

Image description

mettaspace.bgВъпроси? Идеи? Коментари? Пишете ни на [email protected]

Facebook
Twitter
Instagram
If you want to unsubscribe, click here.
Sender.net