͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ 
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
metta logo
Image description

За дишането

През по-голямата част от времето оставяме тялото ни да се грижи за дишането автоматично. Като една от малкото функции на централната нервна система, които можем да контролираме и волево, дишането ни отваря вратичка към цяла вселена на експерименти и съзнателно влияние върху състоянието ни тук и сега.

Image description

Othership е приложение с водени медитации, които се фокусират върху дишането. С приятна фонова музика, сесиите са си самостоятелни преживявания между 2 минути и 1 час в зависимост от темата, настроението ви и времето, с което разполагате. Атмосферата, която създават, веднага може да ви вкара в по-релаксирано състояние. На сайта може да се регистрирате и за 3-дневен безплатен курс: дихателни сесии, които ще получите на имейл (в долния край на началната страница за десктоп). 

Image description

Другото ни предложение за работа с дъха е Prana Breath App (приложение с българско участие). Изцяло безплатно и практически насочено, с лесни и визуално подкрепени упражнения. Самите модели на дишане могат да бъдат заучени и използвани в различни ситуации: по време на труден разговор, в стресов момент или просто, докато се унасяте преди сън и вече сте оставили устройствата да почиват. 

Дихателните упражнения са полезно умение, което можете да практикувате и в солната стая :) 

Скритата врата към вътрешния мир

Image description

Открихме я в един от последните епизоди на подкаста "The Gathering Pod" на американския коуч, терапевт и автор Марта Бек. Случвало ли ви се е по време на медитация да ви кажат да се фокусирате в третото око? Мозъчни хирурзи от Принстън формулират упражнението като "да си представите атомите в пространството между очите си". Идеята е, че сетивата ни са настроени да възприемаме "нещата": обектите, материята около нас. А състоянието на вътрешен мир идва, когато потънем в пространството между тях: нищото, празното, там, където не сме свикнали да гледаме. Да "блеем" в стената с разфокусиран поглед се оказва най-благотворното състояние за мозъка и вътрешното ни спокойствие (като антидот за непрестанното действие).

Image description

Институт за терапия и експресивни изкуства в София

„Акцент“ е месечният бюлетин на "Институт за терапия и експресивни изкуства", който ви предлага да се замислите над 1 тема, да потърсите в себе си отговорите на 2 въпроса и да се подкрепите по пътя на осъзнаване и развитие чрез 3 акцента от програмата. Темата за месец септември беше интимността в дългосрочните отношения.  

Image description

Муха без глава е страница, блог, място за споделяне на размисли и съвсем реални преживявания на една майка - искрено, лично, неподправено и полезно за всички, които някога са се сблъсквали с тревожност и дефицит на внимание в този всепоглъщащ вниманието ни свят. Бояна Петкова се обучава и в метода CPS (Collaborative Proactive Solutions) на доктор Рос Грийн, нещо съвсем различно и иновативно като средство за помощ в комуникацията между родители и деца.

Последни летни препоръки

Image description

От 1ви до 5ти октомври в Бургас се случва фестивала "ВОДА". Освен пърформанси, изложби и намеси в градска среда, част от програмата е и сетивният спектакъл, създаден специално за Пристанищния конгресен център - „Корабът на Ной“. Сетивното преживяване е преход между два свята – от света, който безвъзвратно си отива, към света, който необратимо наближава, но все още не е дошъл. Това е пътуване на вярата, предхождано от период на преоценка, преосмисляне и отсяване на зърното от плявата. Представленията са на 1, 2 и 3 октомври, а билети могат да се купят от касата на Часовника.

Image description

Barter Community Hub са ни съседи с хубава тераса, кафе, хапване и приятна атмосфера. Мястото е подходящо за тиха среща, работно събиране или просто празнуване на залеза с чаша вино и гледка. От време на време имат и събития с разнообразен характер: от йога практики по пълнолуние до базари за дрехи и нетуъркинг срещи. 

Какво ново в metta?

Image description

От 3ти октомври започваме нова редовна практика в солта, with a twist. В колаборация с Мария Косса сме ви подготвили понеделнишки вечери за жени с танци, които събуждат, интегрират вътрешния огън и разпалват творческия потенциал. Танци от жени за жени, които подобряват кръвообръщението, тонизират тялото и ума. Танци, които премахват трупаните с години психологически бариери. Танци, които водят до автентичност, усещане за вътрешна сила, радост и свобода.Повече информация и записвания >> в събитието. Вход: 30 лв

Избрано от metta блога

С Елена Сергова се потопихме в размисли за "сандвич поколението". С този термин наричаме хората на възраст между 35 и 55 години, които са поставени пред трудната задача да балансират между грижа за детето, помощ на възрастните им родители и все пак, опит за хармониране на вътрешно ниво."Трудно е да генерализираме, давайки съвети-панацеа за това как да се опазим емоционално от “сандвич” отговорностите. Всяко клише е излишно, когато животът започва да тежи като глобусът върху раменете на Атлас. Един израз и несъмнено клише, което моята майка ми сподели на раздяла (след което не я видях шест години) е “Не е важно какво ти се случва, а как реагираш на него”. Казва го жена, която за по-малко от година прави “скоростно спускане” от върха към дъното. Скъпи “сандвичи”, припомняйте си го ежедневно, когато усетите вътрешното задъхване на душата, защото тя не познава страха, а само изсрастването."

Image description
към блога

Въпроси? Идеи? Мнения? Пишете ни![email protected]

Facebook
Instagram
Twitter

mettaspace.bg | бул. Черни връх 47, южен вход | тел: 0884 00 87 96

If you want to unsubscribe, click here.
Sender.net