‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Image description

Този месец ще ви вдъхновим с филма за "Пътя на мирния войн" на Дан Милман, ще ви провокираме да пробвате нещо творческо и да се погрижите за ума, емоциите и телата си с малко хранителен детокс и домапинова диета. CBD-то може да се включи във всички категории, затова сме го оставили за десерт. 

Пътя на мирния войн на Дан Милман

Дан Милман е американски гимнастик, писател и преподавател. В последната година от следването си в Бъркли той претърпява инцидент с мотор, след който лекарите му казват, че няма да може да се състезава повече. В този момент от живота си той среща един малко по-различен свой учител, когото нарича Сократ. Благодарение на неговите похвати Дан успява не само да се възстанови, но и да спечели редица състезания след това. Тази животопроменяща случка е в основата на всичките му книги за мирния войн (The Way of the Peaceful Warrior) - една цялостна философия за фокус върху настоящето и освобождаване на мислите и емоциите от егото. Тук можете да гледате и екранизацията по "Пътя на мирния войн".

 

Image description
gif-c1-dan-millman-living

Интервю с Дан Милман

Японски цветен хербарий

Една красива и медитативна идея за тихо творчество през уикенда. Цветните хербарии могат да бъдат използвани като декорация вкъщи, за подарък или просто за ритуално творене с пролетните цветя наоколо. В тази статия има подробна информация как можем да си направим цветни хербарий в прозрачни шишенца в домашни условия. 

Image descriptionПролетен детокс по най-щадящия начинХаресваме нутрициониста Весела Ламбер заради балансирания й подход към храненето и цялостното здраве и фокусът й върху чревния микробиом. Важно е какво успяват да усвоят червата ни от храната и добавките, които приемаме, затова всяка диета, детокс, гладуване и т.н. е важно да се съобрази със здравето на нашия микробиом. Това пролетно разтоварване включва съвети за противовъзпалителни храни и много информация, която дори за по-осведомените в тази област ще бъде интересна. Приятна и лека среща с пролетта на всички нива. 

Image description
Image description

Какво е допаминова диета?

Допаминът е невротрансмитер, който отговаря за нашата мотивация и доволство и често асоциираме липсата му с лошо настроение дори депресивни състояния. Допамин се отделя точно преди да получим награда - когато сме близо до нещо, от което сме свикнали да получаваме някакъв вид удоволствие - чаша кафе, парче шоколад, среща с някого, началото на любим сериал. Като цяло това е естествен процес в мозъка, който ни тласка към дейности, които ни доставят радост. Нещата излизат извън контрол, когато рецепторите ни постоянно са бомбардирани от допамин, което намалява чувствителността им. Тогава дори приятни и полезни активности като разходка в парка или прегръдка с любим човек вече не се усещат като нещо изключително приятно, защото сме притъпили сетивността си. Свръхстимулацията идва от постоянното скролване в социалните мрежи, преситеността от подкасти, видео съдържание, телевизия (реклами) и джънк - захар, преработени храни, чипсове и т.н. В интернет можете да откриете всякакви идеи за допаминови "диети" - от доста екстремни като няколко дена в пълна тъмнина и тишина, през изключване на всякакви действия, активиращи допамина  (говорене, спортуване, четене и т.н.), до по-леки версии като тази във видеото по-долу. Бихте могли просто да ограничите достъпа си до социални мрежи, телевизия и сладко за няколко дни, за да дадете малко почивка на рецепторите си от прекалената стимулация. Проучванията показват, че това намалява нивото на тревожност и подобрява концентрацията. А в моментите на абстиненция можете да се замислите кое вътрешно усещане ви кара да отворите Facebook / Instagram / Tik Tok? Дали е някаква скрита тъга, самота, желание за бягство от сегашния момент или пък нужда от одобрение, любов, свързване?gif-c1-how-dopamine-detoxin

Какво ново в metta

В metta, както знаете, обичаме CBD. По този повод обявяваме metta cannabidiol 15%  с нова цена от 115 лв (вместо 159 лв). Можете да си го вземете на място или от онлайн магазина. В комбинация с ваучер за флотация пакетът е 199 лв 🤩 Image description
Image description

Избрано от metta бога

Как говорите с близките си за наболели социални теми, за които често се намирате сякаш от двете страни на непреодолима бездна? Доверяваме се на Елена Сергова да изследва тази и други подобни теми от личен опит, през искрен разказ и споделяне на гледни точки. Нямаме готови рецепти, само субективното човешко преживяване на всеки от нас.

към блога

До следващия път,

екипът

Image description

mettaspace.bgВъпроси? Идеи? Коментари? Пишете ни на [email protected]

Facebook
Twitter
Instagram
If you want to unsubscribe, click here.
Sender.net