‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Image description

Този месец фокусът ни е в намирането и култивирането на вътрешна тишина. Едно състояние, което не е нужно да е идеалната медитация, която си представяме. Тишината може да бъде извикана в паузата между действията в ежедневието, в активирането на тялото, което измества фокуса от главата или дори в разтварянето на слуха във вибрацията на мантра или природен пейзаж. Вие къде намирате тишина за себе си?

Випассана в България през май

Випассана е една от най-древните индийски техники за медитация, преподавана от поне 2500 години.  Значението на vipassana е "да видиш нещата такива, каквито са". Едно от условията, при които се практикува медитацията, ако се запишете на 10-дневен курс, е да сте в пълно мълчание. Въпреки че с вас ще има доста други хора, комуникацията дори с жестове и погледи е строго ограничена, графикът през деня включва медитации, съзерцание, храна и сън. Препоръчваме тази статия на Елена Сергова, експериментатор и разказвач на истории, за нейното преживяване с випассана. През май месец отново ще има курс в България, а на този сайт можете да откриете и доста други места, където бихте могли да се отдадете на 10-дневен мълчалив ритрийт, където наистина да видите нещата такива, каквито са.
 

Image description
8 PEOPLE VIPASSANA MEDITATION FEEDBACK 2019 - YouTube

Впечатления след 10-дневна випассана 

Медитация с мантра 

Една добра подготовка на ума за навлизане в по-дълбока медитация е повтарянето на мантра. Samma Arahang се използва в тибетския будизъм, като значението й е истинско отпускане на ума и душата. Според учениците на тази традиция е най-добре докато се пее (или слуша) мантрата, вниманието да се съсредоточи в центъра на тялото (под пъпа).  

8 PEOPLE VIPASSANA MEDITATION FEEDBACK 2019 - YouTubeTRE - освобождаване на стреса от тялотоTRE е метод, разработен от д-р Дейвид Берсели - американски лекар, който специализира в лекуването на посттравматичен стрес. Методът използва естествената физическа реакция на всяко животно, минало през травматичен момент, а именно изтръскването на тялото от събраното напрежение в нервната система. Първата стъпка е чрез специални упражнения да се разтегнат и активират определени мускули. След това се отпускате на земята, за да може целият насъбран и задържан в тялото стрес да излезе на повърхността и да се освободи под формата на треперене.

Методът на д-р Берсели може да се използва както за освободаване на ежедневното напрежение, така и за навлизане по-надълбоко и отпускане на блокажи в тялото, свързани с по-сериозни житейски ситуации от миналото (с помощта на терапевт наоколо). 

TRE: A condensed explanation - YouTube

Изкуство и живот в града

Топлоцентралата на НДК е новият център за съвременни изкуства в София. Сградата вече е готова и пространствата са домакини на различни постановки, пърформанси, концерти, уъркшопи, интерактивни изложби. Едно от нещата, които препоръчваме в следващите няколко седмици, са африканските танци с Мария Косса и перкусии на живо всяка сряда от 19 ч.Image description

Изложбата на Боряна Венциславова "Ние сме/бяхме природа" в галерия "Квадрат 500" може да се види до 17 април. Проектът представя темата за екоцида и връзката на човека с природата (или до голяма степен отсъствието й в градска среда). 

Image description

Новият проект на "Театъра на сетивата София" се нарича Лабиринтопия - артистична резиденция, целяща да въвлече група изследователи в необичайно творческо изследване на града и неговия креативен потенциал чрез методите на сетивния театър и психогеографията. Има отворена покана за включване в 3-месечната резиденция, която е насочена към артисти, професионалисти и студенти, занимаващи се с архитектура, урбанистика, градска антропология, визуални изкуства, литература, театър и музика и които се вълнуват от поетичната метафизика на градската среда. Кандидатури се приемат до 31 март.Image description

Какво ново в metta

В metta готвим нов календар за онлайн резервации и лесна апликация, с която можете да си запазите час за почти всичко. Очакваме да започнем да я ползваме съвсем скоро. 

А докато си почивате в солната стая или в пространството ни с кафе, можете да разгледате новото фентъзи списание за София в комикси. Излиза веднъж на 3 месеца и много ни харесва.
Image description
Image description

Избрано от metta бога

Започнахме и завършваме с темата за тишината. Според редица изследвания тишината е по-релаксираща за мозъка и от слушането на музика. Така че дори и да нямате редовна медитативна практика, оставането в тишина за известно време с цел саморефлексия, наблюдение на мислите и емоциите, които протичат в нас без да се фокусираме върху тях също би могло да ни помогне да „смелим“ преживяванията си и да намалим нивото на стреса. Повече по темата в статията ни след бутона.

към блога

Оставяме ви с 10 минути тишина за край. До следващия път,

екипът

10 minutes of silence - YouTube

mettaspace.bgВъпроси? Идеи? Коментари? Пишете ни на [email protected]

Facebook
Twitter
Instagram
If you want to unsubscribe, click here.
Sender.net