‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
metta logo
Image descriptionНапоследък обогатяваме знанията си за царство гъби - живи организми, които познаваме като храна или лекарство, но всъщност техният принос за екосистемата на планетата ни е много по-голям. По-надолу ще разкажем в конкретика за част от гъбите, които изучаваме в момента и тяхната роля за човешкото здраве. Сега ви изпращаме едно дълбоко усещане за преклонение и възхита от чудото на живота с трейлъра към филма на Луи Шварцберг "Фантастичните гъби" (Fantastic Fungi). *В какви моменти чувствате истинско въплътено възхищение от света, в който се намираме? 🧐 Помислете как точно тези усещания ни връщат "живеца" или смисъла на играта, наречена живот.

Fantastic Fungi, Official Film Trailer | Moving Art by Louie SchwartzbergСърдечна грижа към себе си

За много от нас грижата за друг: дете, любим, приятел, близък, дори непознат идва по-естествено, по-лесно, отколкото да направим същото за себе си. В основата на съчувствието стои първо разпознаването, че на другия не му е добре и след това свързването с тази болка, с това състояние на разочарование, тъга или изгубване. Сърдечната грижа към другия се основава на разбиращо, нежно и деликатно отношение, в което липсва критика и осъждане. Съчувствието към себе си (self-compassion) е същото състояние, но обърнато към нас самите. Когато имаме връзка със собствените си процеси - в ума, емоциите и тялото, можем да разпознаем кога ние самите имаме нужда от подкрепа, любов и разбиране. И да си ги дадем.

Д-р Кристин Неф (Kristin Neff) съчетава в практиката си техники от будизма и изследва влиянието на съчувствието към себе си върху менталното здраве вече повече от 20 години. На сайта й има много практически упражнения и кратки водени медитации, които могат да ни въведат в конкретна работа с концепцията за сърдечна грижа към самите нас. Например, това 5-минутно свързване с психическото ни състояние в момента с нежност и разбиране към каквото и да е там: раздразнение, изтощение, разочарование, апатия или дори физическа болка. Ако се усещате по-скоро в ума си, отколкото в тялото, препоръчваме тази кратка сесия (4 мин) за заземяване

Курс по чудеса

Image description

Чували ли сте за бестселъра от 70-те години "Курс по чудеса" на Хелън Шукмън? Книгата е самоучител за духовно усъвършенстване чрез внасяне на повече осъзнаване, любов и радост в ежедневието. Може да се намери и в превод на български, а тук слагаме упражненията от книгата, които да ви дадат идея за наблюдателния процес върху собственото ни мислене и модели, с които композираме реалността си. "Нека разберем какво ни причинява болка и да се освободим от безумните заплетени ситуации, в които ни замесва светът. Нека разсеем илюзиите, които ни карат да се чувстваме малки, и да разкрием истината, която ни прави велики. Нека си припомним кое е това нещо, заради което животът си струва да се живее."

Image description

Латерално мислене

Латералното мислене е начин на намиране на решения, разработен от малтийския психолог, изобретател и консултант Едуард де Боно. Техниките на латералното мислене нарочно игнорират най-очевидните решения, за да дадат възможност на иновативни, оригинални и несъществуващи все още идеи да бъдат открити от мозъците ни. Първо, чрез разпознаване на типичния ни (вертикален) начин на мислене, а след това упражнения за произволна стимулация, намиране на алтернативи и експериментиране с обратното на логичното латералното мислене може да ни помогне да видим почти всеки проблем по съвсем нов начин. Опитайте.

(DIY) Reflexology Foot Massage Techniques | How to Relieve Foot Pain | Thrive Market

Рефлексология или йога за крака

Рефлексологията (рефлексотерапияразглежда стъпалата като огледало на цялото тяло (карта). Масажирайки стъпалото и притискайки определени точки, можем да работим за здравето на всички вътрешни органи и системи, както и цялостно успокоение, заземяване и стопляне в студените дни. Съчетайте с любимо масло преди сън ;)

Избрано от metta блога

От древни времена хъмкането се използва в различни школи по йога и медитация, особено в Тибет. Хъмкането, тананикането и песнопенията са били едни от основните техники на мистици и духовни учители по време на молитва и медитация заради лечебните сили на вибрацията и звука.

Медитацията с хъмкане е проста форма на медитация с мантра. Когато издавате звука „ХММ“ през затворена уста, тялото ви започва да вибрира, дори мозъчните ви клетки. Така целият мозък се активира, а напрежението в главата се отпуска. В този момент вашето тяло и ум са в хармония и това носи преживяването на вътрешен мир и блаженство. Повече техники и препоръки можете да прочетете в блога ни.

Image description

Какво ново в metta?

Като продължение на темата за мозъчно здраве и баланс на нервната система заредихме metta магазина с качествени добавки, включващи адаптогени и лечебни гъби. Адаптогени са всички растения, които помагат на тялото ни да се адаптира - увеличават устойчивостта ни на външни влияния (като замърсяване, бактерии и вируси), стресови фактори и помагат на системите ни да се балансират.   • Ашваганда (зимна череша или индийски женшен) - помага на тялото да се справи със стрес и умора, подсилва имунната система.
  • Родиола и женшен - подсилват функциите на всички вътрешни системи, увеличават енергията.
  • Ехинацея - стимулира оздравителните процеси, подкрепя имунната система.
  • Байкалски шлемник - успокоява нервната система и подобрява съня.Лечебните гъби могат да бъдат включени в тази категория, като някои от тях имат и допълнителни свойства:   • Гъбата Рейши е от влажните райони на Азия. Тя е силен антиоксидант, имуностимулатор, подкрепя сърдечната функция, успокоява тревожността и депресията.
  • Кордицепс е гъба, която от векове се използва в китайската медицина. Известна е с противотуморните си свойства, укрепва бъбреците и функцията на черния дроб и сърдечно-съдовата система, подобрява имунитета и енергизира.
  • Лъвска грива (Lion's mane) е интересен вид гъба, която работи за здравето на нервната система. Тя съдържа две съединения, които стимулират растежа на мозъчните клетки, като по този начин възстановява и подобрява паметта, предпазва от болестта на Алцхаймер. 
Image description
кратък наръчник за свойствата на различни гъби

"Открий своя Икигай" 2.0 - онлайн курс

През февруари започва второто издание на онлайн курса "Открий своя Икигай" с водещ и фасилитатор NLP терапевта Таня Митева. Харесваме Таня заради лекия й стил, с който намира общ език както с осъзнатите ни страни, така и с тези по-надълбоко.От 16.02.2022 г. всяка сряда вечер в рамките на 13 седмици ще се срещате онлайн за един час, посветен на конкретна тема. Курсът ще ви помогне да откриете истинската си цел, да определите план за постигането й и ще ви даде възможност да преодолеете както вътрешни, така и външни препятствия по пътя си към нея. Упражненията са като на игра, един час с групата минава неусетно, а промените настъпват постепенно през остатъка от седмицата, което има дава потенциал за по-голяма устойчивост във времето. Курсът е подходящ за тези от вас, които имат усещането, че се намират на кръстопът в някоя сфера от живота си (работа, семейство или други взаимотношения, здраве, духовно развитие) или просто имат нужда от инструмент за подреждане на приоритетите и малко разчистване на личното си пространство. Повече информация и записвания тук и на email: [email protected]

Image description

... и нещо вкусно за край ...

Image description

Харесваме рецептите на нутрициониста Весела Ламбер, както и задълбоченото й изследване на чревния микробиом и как той влие на цялостното ни здраве и психика. Разгледайте и блога й за повече информация и вдъхновение.

Въпроси? Идеи? Мнения? Пишете ни![email protected]

Facebook icon
Instagram icon
Twitter icon

mettaspace.bg | бул. Черни връх 47, южен вход | тел: 0884 00 87 96

If you want to unsubscribe, click here.
Sender.net