͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ 
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Image description

В лятната прохлада сме се отдали на размисли за емоционалната хигиена и връзката й с цялостната концепция за майндфулнес. Майндфулнес е способността да бъдем тук и сега, да присъстваме изцяло в настоящия момент с абсолютна осъзнатост за случващото се вътре (нашите мисли, емоции, сетивни усещания) и извън нас - обкръжаващата ни среда с всичките й предизвикателства и стимули. Кои са техниките, които вие използвате, за да присъствате в ежедневието си?

Емоционална интелигентност

Има хора, които биха определили чувствата на раздразнение, депресия, тъга или гняв под общия знаменател на "неприятно усещане": не ми е добре, зле съм и т.н. Способността ни да разграничаваме между различните емоции се нарича емоционална грануларност (emotional granularity). И така, както всеки художник може да развие умението да разпознава нюансите на синьото, всеки от нас би могъл да опознае светлосенките в палитрата своите емоции. Във всяка една ситуация мозъкът ни сравнява случващото се със спомен за нещо подобно и прави връзка, за да избере най-подходящото действие за нашата безопасност и благополучие (тук идват, разбира се всички модели на благополучие, които сме си създали подсъзнателно, но това е една цяла друга вселена). 

Първата стъпка от пътуването може да бъде този безплатен курс по емоционална интелигентност от Университета "Йейл", например. Психологът д-р Лори Сантос е създала лека и ефективна програма за опознаване на менталните ни модели и учи на различни практики, с които можем да променим тези, които вече не ни служат. Курсът е 6 седмици, като материалите отнемат около час и малко всяка седмица.  

Image description
Image description

Многото ни личности

Едно интересно упражнение, докато опознаваме емоционалния ни свят, е да потърсим къде се корени дадено поведение или емоция. Според психолога д-р Ричард Шварц личността, като която всеки от се определя в настоящия момент, реално е съставена от много малки частици - или личности, замръзнали във времето на някое минало преживяване. Например, ако реагирам по определен начин всеки път, когато съм нападнат словестно, мога да спра и да попитам коя част от мен е активна в този момент. Може би е 10-годишното ми аз, което е имало травматично събитие точно в такъв контекст. 

Image descriptionПодкаст за забавно развиващи сеЧовекът, който ни вдъхнови да задълбаем в емоционалните си чекмеджета последния месец, беше д-р Иван Владимиров - НАВ. Наскоро прибрал се от многогодишно пребиваване в Щатите, Иван се опитва да създаде диалог за емоциоалната хигиена и цялостната ни осъзнатост. Откакто го познаваме лично, започнахме да следим подкаста му и останалите му изяви на родна земя. Избрахме епизод за дихателни техники, но темите са много и интересни.

Image description
Image description

Време е за теб

Лятната ни препоръка тази година е за едно чудно място в Синеморец. "Време е за теб" е много неща - био магазин за храни и козметика, единственият хляб с квас в Синеморец, вино бар, сутрешно кафе, калабаса мате, баница и кекс, смокинова лимонада, огромен двор, хубава музика, външен хол с добър интернет и уютна малка къща за гости. Къщата е заета за юли месец, но все още има свободни дати за август и някои дни на септември. Разполага със спалня, детска спалня, хол и малка кухня, както и целия двор навън. Кучета са добре дошли. Домакини са прекрасните Лети и Иван и може да ги потърсите на 0878898137.А докато си почивате на морето и наблюдавате вълните, можете да пробвате тази кратка сетивна медитация от The School of LifeУсетете пясъка между пръстите на краката си. Той е топъл и мек, а вие може би сте забравили, че стъпалата ви също са способни да усещат радостта от живота. Тръгнете към водата, наблюдавайте стъпките, които оставяте по пясъка и момента, в който морските вълни започват да ги отмиват и прибират при себе си. Представете си, че можете да сте тук всеки ден и да видите това място в различните му настроения - свежа сутрин, дъждовен следобед или дору мрачен зимен ден. Чуйте вълните, потопете се в звуците на водата, която гали брега и след това се отдалечава от него, на другите сетивни активатори около вас: детски смях, разговори, капчици вода върху кожата ви. Седнете или легнете удобно, за да попиете този миг изцяло, затворете очи. Няма нищо, което да трябва да правите или мислите точно сега. Усетете въздуха по лицето си, вдишвайте бавно и спокойно, с наслада. 

Image description

Какво ново в metta

В metta този месец ще ни гостува будисткият монах от Тайланд Пасура Дантамано. Монах Пасура е дългогодишен учител по майндфулнес с интересна житейска история. Бил е DJ, стюард и баскетболист. Поради възможността си да бъде част и от двата свята е много интересен със своето знание, мъдрост и опит и начина, по който го предава на съвременния човек. Последните 17 години той участва в различни проекти и инициативи и пътува по целия свят, преподавайки медитация и майндфулнес.

На 27 юли (сряда) от 19 ч.
ще се срещнем с монах Пасура на живо в metta за беседа и водена практика. Ще си поговорим за майндфулнес техниките, които всеки от нас може да използва в ежедневието си и ще имаме възможност за споделен кръг на въпроси и отговори. Ако искате да си запазите място, пишете ни на [email protected]. Участниците са ограничени до 20 човека.Image description

От 28 до 31 юли заедно с монах Пасура и неговата ученичка Яна Янева организираме майндфулнес ритрийт в Родопите. 4 дни с водени медитации, лични срещи с монаха, ци гун практики, разходки в природата и споделяне. Местата са ограничени до 8 човека. Повече информация и как да си запазите място има в събитието: Body Mind Soul Wellness Retreat.  

Image description

Избрано от metta бога

Към палитрата от майндфулнес практики добавяме и няколко етерични масла за емоционален и психически баланс. Обонянието ни прави една от най-силните връзки с подсъзнанието, а също и с нашия колективен несъзнателен ум, където се съхраняват спомените. Когато човек вдишва етерично масло, ароматът се пренася от клетките в носа до мозъка, и по-специално до лимбичната система, която участва в регулацията на функции на вътрешните органи, обонянието, поведението, емоциите, паметта, съня и други. Така че освен общите свойства на всяко масло (като например успокояващото действие на лавандулата или способността на гераниума да изчиства емоционални блокажи), всеки аромат може да има и индивидуално влияние при всеки от вас заради конкретен спомен или емоция, която се крие по-надълбоко.

към блога

С поздрав от дзен градинарстването ни в солта,

екипът

Image description

mettaspace.bgВъпроси? Идеи? Коментари? Пишете ни на [email protected]

Facebook
Twitter
Instagram
If you want to unsubscribe, click here.
Sender.net