‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Image description

бюлетин май 2022

Image description

Пост-ковид през погледа на боуен терапията

През изминалите 2 години първо чувахме, а след това започнахме и да се срещаме все по-отблизо със състоянията, наречени пост-ковид синдром. При всеки се отключват различни неразположения, които могат да изчезнат бързо или да поостанат с месеци. Поговорихме си с нашия боуен терапевт Тони, която наблюдава процесите както при клиенти, така и сред хората от екипа в metta.Kои са най-честите пост-ковид оплаквания, с които идват хората при теб?

- Задух, лесна уморяемост, продължаваща кашлица, мускулни и ставни болки, сърдечно-съдови оплаквания, нарушения в бъбречните и чернодробните показатели, замаяност, световъртеж, тревожност, паник атаки, депресия.Боуен терапията по какъв начин може да помогне в тези случаи?
- Боуен работи на много нива, едновременно въздейства и върху засегнатия орган, и цялостно балансира дейността на нервната система, повлиявайки неврологичните симптоми, с които повечето хора се сблъскват след преболедуване.Какво друго препоръчваш обикновено освен Боуен терапиите за цялостно възстановяване?
- На първо място е здравословното хранене (разнообразно и без да се прекалява с нищо), достатъчен прием на вода, по възможност спиране или поне ограничаване на пушене и консумацията на кафе, алкохол, захар. Добра физическа активност, както и работа с психолог при психоемоционална симптоматика. Добър ефект има, ако хората успеят да отделят всеки ден време за себе си, дори това да са 15 минути. Време, което е напълно достатъчно за кратка медитация или дихателни упражнения. А най-добре и двете. :)След колко терапии средно се наблюдава положителен резултат?
- Минимум четири-пет терапии са необходими, макар че повечето клиенти имат подобрение още след първата/втората сесия. Всичко зависи от общото състояние на човека и от това доколко е готов да се раздели с най-нездравословните си навици. Последствията от Ковид засягат най-вече органи, които и преди това са страдали от някакъв дисбаланс, а този дисбаланс в повечето случаи е резултат от начина ни на живот.

Image description
Image description
Image description

Малко психология

Подкастът ЗаЕдно на Орлин Баев

Image description

"ЗаЕдно" е подкаст на школата по естествена психотерапия, чийто основател е психотерапевтът Орлин Баев. В този епизод Орлин разговаря с психолога Даниел Чутров за трудностите в живота и как да се справяме с тях по подходящ, здрав начин. 

Социално-поведенчески експерименти

Image description

Целта на социално-поведенческите експерименти е да подложим на изпитание дълбоко заложените ни вярвания, интроекти и страхове от провал, отхвърляне, самота, унижение и др. Да влезем в енергията на тези ужасяващи ни ситуации чрез предварително планирана активност в реална среда и да я преживеем (разбира се в подходящ момент и под насоките на специалист.

И малко китайска философия и медицина

Часовникът на тялото ни

Image description

Според китайската медицина отделните ни органи и вътрешни системи са активни в различни части от денонощието. Информацията за този вътрешен часовник може да ни помогне за самолечение, по-здравословен ритъм или да ни даде сигнал къде в тялото може да има дисбаланс. Ако наблюдаваме вътрешните си сигнали и сме съзнателни за тях, ще се учудим колко много неща се случват, докато си мислим, че животът е само "извън" телата ни. 

Какво е тройният нагревател?

Image description

Тройният нагревател е термин, уникален за китайската медицина, който разкрива връзката между вътрешните органи и ролята им за правилното движение на енергията (ци или чи). В тази статия можете да прочетете повече за практическото измерение на средната част от нагревателя: стомаха и далака, които поддържат огъня в тялото чрез подходяща храна. Представете си го като тенджерата с вкусна гозба на котлона, която балансира топлината и хладината в целия организъм.

Препоръчваме

Image description

Experiment Intrinsic Festival & Bedouin Retreat - 7-дневен мултисетивен ритрийт в горските обятия на Балкана, където можете да преоткриете себе си с шамански практики (с истински шамани от Южна Америка), йога, звукови гонг медитации, какао церемония, окъдяване и музикални експериментални пейзажи. За първа година бутиковият ритрийт фестивал за слушателска електронна музика Experiment Intrinsic ще се проведе в България в колаборация с приятелите ни от Bedouin. Фестивалът обещава събитие, базирано върху няколко основни стълба - бутикова слушателска музика, холистични практики и традиции.

билети
Image description

Марта Бек е автор и коуч, известна с практическите инструменти, които преподава на всички, търсещи връзка с вътрешния си компас. Тя го нарича wayfinder - "пътеводител" или как да навигираме променящия се около нас свят като едни съвременни "ловци-събирачи", които са в пълен синхрон и осъзнатост в настоящия момент. По какъв начин древните търсачи на стъпки в прерията, джунглата или гората са успявали да намерят правилния път? Или пък мореплавателите изследователи? Техниките на Марта Бек включват синтез от източни медитативни техники, психологически и творчески похвати, които тя е тествала върху себе си и хилядите си клиенти през последните 30 години. Може би не е нещо, за което не сте чували преди, но начинът, по който тя комбинира и разказва за тези инструменти, ги прави лесно приложими и забавни - като личностен експеримент, смесен с детска игра за по-леко, свежо и вдъхновено ежедневие. Безплатният мини курс "Think like a wayfinder" съдържа 4 видеа от по 15 минути - четири стъпки, с които да проправите път към вътрешния си навигатор, който знае пътя. 

към курса

Избрано от metta блога

Докато се борим с все по-високи планини от стрес и ангажименти, CBD започна да навлиза бавно, но категорично в животите ни и то под всякакви форми. В тази статия Елена Сергова разказва за опита си с тампоните на английския бранд с български корени Daye. Когато разработва Daye преди няколко години, Валентина Миланова се сблъсква с двоен предразсъдък – менструация и CBD. 

Image description
цялата статия

Все по-добре ще става (feat. Mila Robert),

екипът

Image description
Facebook
Instagram
YouTube

Copyright© 2022 metta. All rights reserved. Въпроси? Коментари? Препоръки? 

Пишете ни на [email protected]

If you want to unsubscribe, click here.
Sender.net