‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
metta logo
Image description

В последния metta бюлетин за тази година ви споделяме идеи за уют, вътрешен мир и грижа. Започваме с 2 минути пауза от всичко, което се случва наоколо 👇

подари си 2 минути тишинаХармония навън и вътре

Мари Кондо е автор на няколко бестселъра и е известна с метода си Конмари, който ни помага да изчистим живота (и дома си) от ненужното. В основата на философията стои идеята за вътрешната радост. Слушайки вътрешния си глас, оставяме само вещите, които наистина карат клетките ни да се "вълнуват" и ни носят "искра щастие". С всички останали (дрехи, аксесоари и др.) се разделме с благодарност, като ги подаряваме, даряваме или рециклираме по най-добрия начин. Използването на метода Конмари за подреждане на собствения ни живот усилва чувствителността ни към усещанията в телата ни - кое наистина носи радост и кое е по-скоро ментална идея и реално не създава реакция на щастие в тялото.

Мари Кондо дава същия съвет и когато избираме подаръци: 

1. Какво би донесло радост на получателя?2. Представете си получателят да държи в ръце или да използва подаръка си - този образ създава ли усещане за радост във вашето тяло? Ако отговорът е ДА, значи сте на прав път.Image descriptionПространството между мислите

Image description

Представете си стая, в която има различни предмети, но не се фокусирате върху нито един от тях, а се опитвате да усетите пространството. Празното пространство, в което всичко останало се намира, е същото и в главите ни - будистите го наричат "просторния ум" (spacious mind). Колкото повече пространство забелязваме между мислите и емоциите си (предметите в стаята) без да се фокусираме отношението ни към тях, толкова повече осъзнаваме пространството между тях - както отвън, така и отвътре.

Vagus Nerve Reset To Release Trauma Stored In The Body (Polyvagal Exercises)

За блуждаещия нерв

Един от начините да регулираме нервната си система, е като активираме блуждаещия нерв (vagus nerve). Той е отговорен за функциите на вътрешните ни органи като дишане, сърдечен ритъм, храносмилане и др. Препоръчваме съветите на Михаела Белорешка по темата в тази статия и едно лесно упражнение с очи във видеото. Експериментирайте и вижте кое работи за вас. 

Realistic Night Routine 2022 Fall Asleep & Stay Asleep

1-минутен ритуал преди заспиване

Препоръчваме този лесен ритуал за влизане обратно в тялото, заземяване и успокояване на нервната система преди сън на д-р Мелиса Уест. За масажирането на стъпалата можете да изпозлвате затоплено сусамово олио.

Избрано от metta блога

Еед

Един уютен почивен следобед през зимата върви добре с чай. В metta обичаме да комбинираме различни билки, интересуваме се от ефектите им и уважаваме силата им. Научно погледнато, съединенията, които правят лековитите растения толкова полезни за здравето, се наричат полифеноли. Доказано е, че те засилват имунната система, предпазват клетките от увреждане и предотвратяват възпаления, сърдечни заболявания, инсулти и рак. Полифенолите могат още да намалят риска от инфекция, диабет и астма. Избрахме няколко по-познати билки, за чиито ефекти разказахме в статия 1 (очаквайте и следващите от поредицата:)

Image description

Какво ново в metta?Обновихме онлайн магазина, където можете да изберете преживяване в metta за себе си или друг любим човек 💛  • флотация
  • масаж: класически или аюрведичен
  • солна стая
  • терапия: боуен, акупунктура и др.
  • консултация: със звездите, за женско здраве и т.н.
  • metta чай, CBD
  • кутии с комбинации, специално избрани и подредени за получателя
Image description

... и нещо вдъхновяващо за край ...

В края на 2021 година се връщаме към от един от любимите ни подкасти - 

On being на американския журналист и автор Криста Типет. Споделяме ви предпоследния му епизод - разговор с писателката Катрин Мей за "зимуването" (wintering).Зимуването е естествен период от годината и от цикличността на времето (и всеки човешки живот), който дава възможност за оттегляне, забавяне на темпото, време за почивка на телата ни, за възстановяване. В много приказки и легенди зимата се появява и като период на трансформация, предизвикателство за израстване, в което също както животните и растенията, подготвяли се цяла година за този момент, можем да покажем силата си, гъвкавостта и всички събрани ресурси, за да оцелеем. В живота ни "зимуване" могат да се нарекат моментите, в които се чувстваме "замръзнали" и неспособни да направим следващата крачка; тогава, когато животът ни тества дали се научили уроците си. Криста и Катрин успяват да уловят фините нюанси на "зимуването", като едно от важните заключения, които могат да успокоят душите и телата ни е, че всичко е циклично. Всеки период има своето място и значение.към целия разговор
Image description

Търсите някой нов сериал за идващото време вкъщи? Любопитни сме да гледаме 

Nine Perfect Strangers - деветима мъже и жени, всеки от които носи със себе си свръхбагаж от емоции и лични кризи, отиват да търсят помощ в скъп ритрийт център. Посреща ги Никол Кидман и им обещава след 10 дни да бъдат по-добра версия на себе си. 

Image description

Въпроси? Идеи? Мнения? Пишете ни![email protected]

Facebook icon
Instagram icon
Twitter icon

mettaspace.bg | бул. Черни връх 47, южен вход | тел: 0884 00 87 96

If you want to unsubscribe, click here.
Sender.net