‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Image description

В октомврийския ни metta бюлетин споделяме интересни техники и гледни точки, които ни подкрепят в ежедневното свързване с вътрешния ни свят и автентичните ни нужди.

Отпускане в ритъма на света

Playing for Change е международно движение, което мечтае да обедини света през музиката - общия ни ритъм и глас. Проектите им включват изненадващи колаборации на улични музиканти, известни личности от големите сцени, самоуки творци от всички континенти. Имат кампания за достъп до музикално образование на деца в Африка, а последният им проект от 2021 г е посветен на перкусиите. Защото "ритъмът е в основата на човечеството. Този, който познава ритъма, познава света." 

THE WORLD OF RHYTHM | Planet Drum | Masters Traditional Drummers | Playing For Change | 2021

Мадлен Алгафари за Свободата

Свободата с главно "С". Защо сме се превърнали във функция на очакванията на близките ни. Как да оставяме достатъчно пространство за себе си и да слушаме сигналите на тялото си. Какво е "свещената сряда" (или петък, или неделя следобед), когато за един отрязък време можем да правим само това, което ни носи истинска радост, любов, свобода.В това видео психотелесният терапевт Мадлен Алгафари разказва как всички блокажи на несвободата (физически, емоционални, ментални) правят телата и душите ни патологичен терен за болест. И какъв е алтернативният път.

Image descriptionБудистки техники за спряване с негативни мисли, емоции и моделиТази статия е сериозно четиво (поне като дължина и нужда от съсредоточено внимание), но смятаме, че всяка секунда от нея си заслужава. Напомня ни за фундаменталните ни модели да избягваме болката (от какво всъщност бягаме и кой точно бяга?) и да се привързваме - най-вече към емоции и състояния, които знаем, че са преходни. И това често води до неприятно преживяване, самобичуване, депресия, с една дума - страдание. 

Андре ван дер Браак, нидерландски професор по будистка философия, описва Западната традиционна култура като "търсеща истината чрез рационално мислене и анализ", докато на Изток фокусът е по-скоро през емоцията и интуицията да се усети "правилния път", посоката за свързване с автентично действие. Тук идва ред на две будистки техники, които можем да приложим лесно в ежедневието, когато наблюдаваме приятно (или пък неприятно) усещане / преживяване, за което имаме тенденцията да се "закачаме" и да не искаме да пуснем.

Следващия път, когато хапвате любима храна, излежавате се блажено на дивана с хубава книга или видите красива гледка, която ви достави голямо удоволствие - представете си, че подарявате това прекрасно чувство, което усещате в момента, с любими хора или с тези, които нямат възможност да преживеят нещо такова. Изпратете им го по емоционалния WiFi, с който всички сме свързани. Когато това се превърне в редовна практика, ще се увеличи и естествената ви способност да сте по-емпатични, благодарни и радостни.


Когато ситуацията е с обратна полярност и сте в състояние на тъга, гняв, депресия, ниска самооценка, липса на синхрон с живота наоколо - представете си, че изпитвате тези усещания, за да спасите близките си от това те да ги преживеят, като по този начим им спестявате болката. Смисълът зад тези мини медитации не е да избягаме от емоцията, която изпитваме в момента. А да променим начина, по който се свързваме с нея - нейният контекст вътре в нас самите. Image description

Препоръчваме

Онлайн йога практиките с Деви - всяка сутрин от 7:45 до 8:45 ч в YouTube Live. В тези праткитки дават енергия да разгръщате деня си с размаха на творци, каквито изначално всички сме. Специфичната комбинацията, която Деви използва от йога, дао и тантра техники създава един широкоспектърен диапазон на действие, който дава усещане за сила и свобода.

Image description

Какво ново в metta?

Image description

От какво имате нужда? В metta освен пространство за разговор с някой от терапевтите ни или със самите себе си (във флотацията или докато си почивате сами в солта), започваме да увеличаваме серията от имуноукрепващи продукти: 

  • имуностимулант от пчелни продукти
  • концентриран био сок от ехинацея, бял равнец или глог
  • екстракт от шишарки на български алпийски клек
  • супер храни: рейши на прах, Immune mix, Omega 3 Mix, Ancestral Superfoods с ферментирали кълнове
  • съвсем скоро: нови чайове, хранителни добавки със супер гъби, тинктури.

Избрани статии от metta блога

Image description

Знаете ли каква е историята на флотационната капсула? В този блог пост се връщаме към началото на сензорната депривация като терапия и няколко откъса от избрани книги на Джон Лили, доктор на медицинските науки, практикуващ медик и невропсихиатър, известен още като бащата на флотационния танк. Повечето от вас, които са плавали в безтегловното безвремие на капсулата, знаят, че преживяването вътре може да бъде многопластово. Наскоро ни попадна интересен експеримент, който някои от флоут центровете в САЩ са започнали - самопреглед за рак на гърдата, докато флотираш. Октомври е месецът, посветен на борбата с рака на гърдата, затова преведохме стъпките - може да се прави както вкъщи под душа, така и в капсулата. Повече --> в статиятакъм блога

mettaspace.bgВъпроси? Идеи? Коментари? Пишете ни на [email protected]

Facebook icon
Twitter icon
Instagram icon
If you want to unsubscribe, click here.
Sender.net