"Mijn vrouw is erg moe na de wekelijkse chemosessie en ik neemt de huishoudelijke taken nu even tijdelijk voor mijn rekening." "Mijn partner kan moeilijk rond na zijn operatie en ik help hem bij het aankleden, ik ontferm me over zijn papieren voor het werk en de verzekering en ik breng hem naar zijn afspraken bij de dokter en kinesist."
Misschien vraag je je wel af …
“Ben ik wel een mantelzorger?
Want wat ik doe is toch niet meer dan normaal. “
Dat lijkt misschien wel zo, maar toch is dat niet vanzelfsprekend.
Ik leg je graag uit hoe het precies zit 😃.
"Als mantelzorger bied je hulp aan een persoon met een ziekte of een beperking. Je biedt deze hulp op regelmatige basis en je wordt er niet voor betaald. En je doet het omdat je geeft om de persoon in kwestie."
Die persoon kan een familielid zijn zoals je partner, je broer of zus, je kind, ... maar evengoed een vriend of een buur.
De persoon heeft extra hulp nodig omdat hij of zij tijdelijk of misschien wel permanent bepaalde dingen niet (meer) zelf kan doen. Dit omwille van een ziekte, een ongeval, een lichamelijk of verstandelijke beperking, een psychische aandoening of misschien gewoon omwille van de ouderdom.
Als mantelzorger neem je dan bepaalde taken over van deze persoon voor zolang hij of zij dit niet zelf (meer) kan. De taken die je opneemt kunnen zijn :
- huishoudelijke taken (bv. gras rijden, koken, poetsen, winkelen, …)
- zorgtaken (bv. helpen bij het wassen, het aankleden, eten geven, ...)
- sociale taken (bv. ergens naar toe rijden, samen iets gaan drinken, ...)
- administratieve ondersteuning (bv. premies aanvragen, diensten van thuiszorg regelen, …)
- emotionele ondersteuning (bv. even langsgaan, een telefoontje plegen om te zien of alles goed is, …)
Je helpt op regelmatige basis en mogelijk voor langere tijd. Losse of sporadische hulp kan eveneens heel waardevol zijn maar valt meer onder een vriendendienst.
Als mantelzorger wordt je niet betaald voor de extra hulp die je biedt. In bepaalde gemeentes heb je in sommige gevallen wel recht op een mantelzorgpremie.
Je kan ook een mantelzorger zijn als je zorgt voor iemand die bv in een woonzorgcentrum verblijft. Ook in zo’n situatie blijven er nog vele taken bestaan en is je hulp meer dan welkom.
Als mantelzorger heb je een persoonlijke band met de persoon waarvoor je zorgt en deze persoonlijke band was er al voordat er sprake was van de zorgsituatie. Je geeft veel om de persoon die hulp nodig heeft, hij of zij is belangrijk voor je en/of je voelt je ergens verplicht om hulp aan te bieden als bepaalde zaken plots moeilijker gaan.
Meestal heb je er niet bewust voor gekozen om mantelzorger te worden. Wat begint met boodschappen doen, wat papierwerk in orde brengen en gezelschap houden, wordt al snel het runnen van het huishouden en kan eindigen in dag en nacht zorgen voor.