Is deze e-mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in je browser.
Mantelzorgcoach GeCos
HULPMIDDEL IN DE KIJKER
DREMPELHULP

Dorpels aan de buitendeuren, kleine hoogteverschillen in de woning, ... . Ze kunnen erg hinderlijk zijn of soms zelfs als een echte hindernis ervaren worden. Vooral als de zorgvrager gebruikt maakt van een rollator of een rolstoel. 

Maar ook voor mensen die moeilijk te been zijn of slechtziend, zijn het gevaarlijke punten en kunnen ze het risico op vallen sterk verhogen. 



Wens je als mantelzorger het comfort voor de zorgvrager (en jezelf) te verhogen en het risico op vallen te verlagen, dan kunnen drempelhulpen een makkelijke en veilige oplossing bieden.



Een drempelhulp is een schuin hellend vlak(je) dat tegen, deels op of over de deurdorpel, schuifraamdorpel of hoogteverschil wordt geplaatst. 



Het hellend kan vervaardigd zijn uit aluminium, kunststof of rubber. 

Een zelfgemaakte houten drempelhulp raad ik zelf minder aan omdat hout niet goed bestand is tegen vocht en daardoor na een tijdje kan kromtrekken waardoor er een nieuw valrisico kan ontstaan. 



De kunststof of rubberen systemen kunnen in sommige gevallen op maat (in breedte of hoogte) afgesneden worden en zijn geluidsarm.

Drempelplaten in aluminium zijn vrij licht van gewicht en kunnen hierdoor ook op verplaatsing meegenomen worden. Let er wel op de de plaat stevig op de dorpel rust en dat deze niet verschuift bij gebruik.



Bij langdurig gebruik op één vaste plaats is het zeker aan te raden om de plaat te bevestigen aan de ondergrond. Buiten worden hiervoor meestal schroeven gebruikt. Binnen kan je ook kiezen voor zelfklevende systemen of dubbel klevende plakband.



De hoogteverschillen die met een plaat of dorpelovergang opgevangen kunnen worden variëren tussen de 4 mm en 15 cm. 

Bij grotere hoogteverschillen kan je beter opteren voor een vaste helling.



Als je de keuze hebt, kies dan een plaat of drempelovergang met een zo groot mogelijke lengte omdat het dan minder inspanning vraagt om de hindernis te overbruggen. Dit geldt zeker indien de zorgvrager in een rolstoel, zelfstandig de helling wil kunnen overbruggen. 

Indien de helling of hoek te steil is, dient de mantelzorger soms nog steeds hulp te bieden om de hindernis te kunnen nemen.



Kijk ook naar de randafwerking van de drempelhulp. Bij gebruik in huis kan het soms wel handig of wenselijk zijn om te kiezen voor een systeem met afgeschuinde zijkanten, om val of stootincidenten te vermijden bij het vanaf de zijkant benaderen van de drempelhulp. 



Indien je het systeem wenst te gebruiken voor het binnenrijden met een scootmobiel kijk dan ook zeker naar de maximale belasting die de plaat kan dragen. Sommige systemen voorzien daarvoor een zwaardere uitvoering met een toegelaten belasting tot 600 kg. 

Je kan de verschillende producten vinden onder de namen dorpelovergangen, drempelhulpen, drempelplaten. Je kan ze aankopen via de hulpmiddelenwinkels van je mutualiteit, bij gespecialiseerde winkels van hulpmiddelen, bij bepaalde apothekers, via het internet, ... 

Bij bepaalde mutualiteiten krijg je als lid een extra korting op de aankoopprijs. 

De aankoopprijs is afhankelijk van het te overbruggen hoogteverschil en het gekozen materiaal. Vergelijk zeker enkele producten want de prijsverschillen kunnen erg groot zijn. 

(Alternatieven zoals oprijgoten .. zijn niet opgenomen in dit artikel.)

Had je graag ondersteuning gekregen bij het vinden van de ideale drempelhulp in jouw specifieke situatie of zoek je advies over een ander hulpmiddel.



Neem dan vrijblijvend contact met mij op via de telefoon of stuur een mailtje naar [email protected] en dan kijk ik samen met jou hoe ik je het best kan verder helpen. 

Met vriendelijke groeten,

Veerle

Wil je graag andere hulpmiddelen leren kennen, neem dan zeker een kijkje op mijn website.www.mantelzorgcoachgecos.be


Wens je mijn artikels (Nieuwsbrief, hulpmiddel in de kijker, ..) rechtstreeks in je mailbox te ontvangen schrijf je dan in via onderstaande knop.

Inschrijven nieuwsbrief
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Mantelzorgcoach GeCos | 
Ergotherapie aan huis en woningaanpassing

Smisstraat 28

B-3730 Alt-Hoeselt

0478 55 83 94

[email protected]

Volg mij ook op :
Facebookicon
Klik hier om je uit te schrijven.
Sender.net