Is deze e-mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in je browser.
Mantelzorgcoach GeCos
Nieuwsbrief 2021-01
Ik sta er thuis helemaal alleen voor!

'Ik sta er thuis helemaal alleen voor. Ik moet alles zelf doen en weet soms niet meer wat eerst vastpakken'. Dit is een verzuchting die ik geregeld bij mantelzorgers hoor.

Misschien heeft corona dit gevoel nog versterkt. Kan je nu nog moeilijker hulp vragen, aan familie of vrienden, om je met bepaalde taken in huis te helpen. Maar misschien geeft deze uitzonderlijke tijd je ook wel de kans, om je eigen situatie eens van nabij te bekijken en te onderzoeken.



Want mantelzorger ben je namelijk niet alleen. Er is altijd een tweede persoon bij betrokken, nl. de persoon voor wie je zorgt. Je bent dus eigenlijk altijd met twee. Waarom zou je dan alles alleen blijven of moeten doen?



En misschien denk je nu. 'Aan hem (of haar) kan ik toch niets vragen', 'Hij (of zij) is wel ziek'. 'Hij (of zij) heeft al genoeg aan zijn (haar) hoofd zonder dat ik hem (haar) nog ga lastig vallen met dingen uit het huishouden.' 

Maar laten we er toch eens dieper op ingaan. Want de situatie is de laatste tijd toch wel heel erg verandert. Vroeger had ieder zijn eigen rol met de daarbij horende taken. Uit huis werken,  koken, poetsen, wassen, kinderen opvoeden, tuin verzorgen, .enz. Sommige dingen deed je misschien samen met je partner en andere waren voor één persoon in het bijzonder. 

Door de ziekte of het ongeval is het nu echter voor je partner niet meer mogelijk om al zijn (of haar) vorige rollen en bijhorende taken op te nemen. En misschien heeft hij (of zij) zelfs extra hulp nodig bij het wassen, aankleden enz en zijn ook deze taken in jouw mandje terechtgekomen. 



Als je al deze taken samenneemt is het evenwicht vaak ver te zoeken en kan je terecht zeggen dat je soms niet meer weet wat eerst vastpakken. 



Maar ook voor de persoon met de ziekte of de beperking is dit geen gezonde situatie. Hij (of zij) kan het gevoel krijgen dat hij (of zij) niet meer meetelt. Dat hij (of zij) afgeschreven is en/of enkel nog maar tot last is. Hierdoor kan het gebeuren dat de persoon die zorg nodig heeft, geen hulp meer durft te vragen als hij (of zij) iets nodig heeft. Of juist continue hulp vraagt omdat hij (of zij) aandacht zoekt omwille van verveling, angst, piekergedachten of eenzaamheid. 

Maar zo hoeft het helemaal niet te blijven.



Jullie vroegere leefsituatie is grondig dooreengeschud en het kan even duren vooraleer er een zekere rust is teruggekeerd. Voordat je bekomen bent van de schok dit komt na een ongeval. Of de verwarring en twijfel die volgt op een diagnose van een ernstige ziekte. 

Maar dan komt het moment dat je de vraag stelt : Hoe gaan we nu samen verder?



En dat woordje 'samen' is hierin heel belangrijk. Want jullie maken deze ervaring samen mee. Ieder vanuit zijn eigen invalshoek, maar jullie beide levens zijn niet meer hetzelfde als voorheen. 



En dus ook niet meer de rollen en de daarbij horende taken. Maar pas hier op! 

Leg niet te snel een bepaalde rol of taak 'definitief' in het mandje van de mantelzorger. Want misschien is het voor de persoon met de beperking wel mogelijk om een bepaalde rol te behouden ondanks het feit dat bv bepaalde taken wel overgedragen worden. 



Zo kan het bv zijn dat de man in huis altijd gezorgd heeft voor de technische klusjes. Een verwarming ontluchten, een haakje ophangen, een lamp vervangen, ...

Als je deze klusjes als vrouw nu helemaal alleen en nog erbij moet gaan doen, kan dat echt te veel en te moeilijk lijken. 

Maar misschien kan je man je wel helpen bij een bepaalde klus ondanks het feit dat hij misschien in een rolstoel zit of ziek is. Hij weet exact hoe je zo'n klusje moet aanpakken, welk materiaal je er voor nodig hebt en waar het materiaal in huis te vinden is. Hij kan je leren hoe je de dingen het best kunt aanpakken en waar je vooral op moet letten. Hierdoor wordt de taak voor jou ineens veel minder moeilijk en voel je je gesteund waardoor je niet meer echt het gevoel hebt er alleen voor staan. 

Het voordeel voor je partner is dat hij zijn oude rol kan blijven opnemen. Hij blijft verantwoordelijk voor de klusjes in huis maar neemt jou mee voor de uitvoering; Hierdoor heeft hij terug het gevoel dat hij meetelt, dat hij ook nog iets te geven heeft en niet altijd alleen maar moet vragen of ontvangen..

En door dingen samen te doen hebben jullie ook iets anders om eens over te praten of misschien wel te lachen als het van de eerste keer niet helemaal lukt zoals gewenst.

Dus drie voordelen op een rij en een duidelijke WIN-WIN aan beide kanten.

Maar andersom kan het ook. Zoals een persoon die op pensioen gaat, een nieuwe en zinvolle daginvulling moet zoeken, zal ook de persoon met de beperking er goed aan doen om nieuwe dingen uit te proberen om zo te zien waar hij voldoening en/of plezier uit kan halen. 



Zo is het misschien mogelijk om mee te helpen aan de voorbereiding van de maaltijd : aardappelen schillen, groenten snijden,... of het plooien van de handdoeken of de sokken. 

Het zijn vaak kleine dingen die nog goed te doen zijn door de persoon met de beperking en die jou als mantelzorger kunnen ontlasten waardoor je mandje terug iets lichter wordt.

Door dingen samen te doen zoals de was of koken komen er ook andere gesprekken op gang en kan dit voor de nodige ontspanning zorgen. Er kan eens een grapje gemaakt worden, je kan praten over hoe het vroeger was, wat je zelf leuk vind of lekker, samen een winkellijstje opstellen, ...



Door samen in één ruimte te zijn is er ook meer afleiding en minder kans op piekergedachten, of gevoelens van eenzaamheid. En is het ook makkelijker om rekening te houden met elkaar omdat je kan zien waarmee de ander bezig is.

Wil je ook graag een lichter mandje maar zie je niet onmiddellijk hoe je dit praktisch kunt aanpakken.


Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis verkennend gesprek..



We kijken dan samen wat er allemaal in jouw mandje zit en waar je momenteel mee worstelt en hoe ik jou daarbij kan helpen. 



Stuur een mailtje naar [email protected] of bel mij zodat we samen het beste moment voor een vrijblijvend gesprek kunnen inplannen.



Ik help je graag verder!



Veerle



Wil je meer informatie neem dan zeker een kijkje op www.mantelzorgcoachgecos.be



Wil je verder op te hoogte gehouden worden, schrijf je dan zeker in voor de gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief
Mantelzorgcoach GeCos | 
Ergotherapie aan huis en woningaanpassing

Smisstraat 28

B-3730 Alt-Hoeselt

0478 55 83 94

Volg mij ook op :
Facebookicon
Klik hier om je uit te schrijven.
Sender.net